Що слід знати про пенсійну реформу. Молоді радять уже сьогодні цікавитися своїм стажем

Що слід знати про пенсійну реформу. Молоді радять уже сьогодні цікавитися своїм стажем

Фото: Reuters

Влада розробила комплекс змін до законодавства.

Уряд оголосив про початок масштабної пенсійної реформи в Україні.

В Україні діє солідарна пенсійна система. Це тоді, коли є один великий мішок, у який всі працівники країни вкидають певну суму із зароблених грошей, а держава намагається розподілити їх між усіма пенсіонерами. Задум змін такий - коли постарієте ви і опинитесь по той бік мішка, уже вам усі працівники забезпечуватимуть старість.

І соціалістична система добре працювала десь до 1980 років, поки четверо молодих годували одного пенсіонера. Катастрофа почалася тоді, коли це співвідношення почало змінюватись. Сьогодні воно апокаліптичне - 10,5 мільйонів платників податків сплачуюють внески, які одразу роздають 12 мільйонам пенсіонерів. Ще трохи і один працівник буде утримувати двох непрацюючих. За такої динаміки останніми, хто отримає пенсію з солідарної системи, стане нинішнє покоління 35-річних.

В Пенсійному фонді України сподіваються, що солідарну систему вдасться врятувати, якщо навести порядок. Чиновники переконують довжелезною математичною формулою. Мовляв, раніше людина на пенсії отримувала більше, ніж відраховувала протягом трудового життя. Після прийняття реформи, все змінитися. "Якщо все життя людина працювала на мінімальній зарплаті, все з життя сплачувалося з мінімальної внески, особа набула собі право на мінімальну пенсію", - заявила директор департаменту пенсійного забезпечення Ірина Ковпашко.

Реформа має прибрати зрівнялівку. Тобто розмір пенсії залежатиме від стажу і заробітку. І це головна зміна.

Так, сьогодні, аби вийти на заслужений відпочинок, жінки мають працювати до 58 років, чоловіки до 60. Консультанти з МФВ пропонували підвищити пенсійний вік для всіх до 63 років. І логіка в цьому є, стверджує кандидат наук інституту демографії Лідія Ткаченко. "Якщо два з половиною роки помножити на 20 місяців і помножити на 1750 грн. Виходить 52 500. Це економія на одній жінці. А тепер на 70 тисяч помножте. Виходить 3,5 мільярди гривень щороку", - підрахувала провідний співробітник Інституту демографії Лідія Ткаченко.

Це ті гроші, які теоретично можуть скоротити дефіцит Пенсійного фонду та забезпечити кожному майбутню пенсію. Утім, в уряді вже встигли похвалитися, що підвищення пенсійного віку не буде. Піти на відпочинок можна і в 60 років за однієї умови. Для цього потрібно мати 25 років стажу.

Відтак, щоб дізнатися свій стаж, потрібно отримати довідку про кількість реального стажу і розмір соціальних внесків, які сплачувались. Тим, кому не вистачатиме стажу, можна докупити. Математика в такому випадку проста: треба оплатити внески за всі недопрацьовані роки, помножені на коефіцієнт.

Такою послугою скористалися вже понад шість тисяч майбутніх пенсіонерів. Утім, в уряді вірять, цифра зростатиме і ставлять на тих, хто сьогодні офіційно не працює. Кожний четвертий українець у працездатному віці не зможе розраховувати на будь-яку пенсію. В основному це ті, хто отримує зарплату у конвертах. Тепер єдине, на що вони можуть сподіватися - мізерна соціальна допомога від держави після 65 років.

Та виявляється, навіть офіційне працевлаштування - не гарантія того, що за вас платять єдиний соціальний внесок.  Усе тепер варто перевіряти. Принаймні зайти в особистий інтернет-кабінет на сайті Пенсійного фонду. Як виявилося мають значення не тільки роки, але й дні. Там де стоять нулі - стаж не рахується. Всього у нього накопичилося шість повних років.

Ірина Прокоф'єва 

Катастрофа чи революція: уряд запропонував варіант пенсійної реформи

Катастрофа чи революція: уряд запропонував варіант пенсійної реформи

Повʼязані теми:

Наступна публікація