Що ухвалила РНБО: деокупація Криму, націоналізація двох підприємств, санкції проти російських банків

Що ухвалила РНБО: деокупація Криму, націоналізація двох підприємств, санкції проти російських банків

Фото: Сайт президента України

Депутатів, які підтримали "Харківські угоди" у 2010 році, СБУ може притягнути до відповідальності.

Замість традиційної п’ятниці члени Ради національної безпеки та оборони України цього разу зібралися в четвер. Мовляв, у президента Володимира Зеленського завантажений графік.

На засіданні не були присутні голова Нацбанку Кирило Шевченко, який захворів на коронавірус, та голова Верховної Ради Дмитро Разумков, який перебуває у відрядженні.

За зачиненими дверима Рада нацбезпеки та оборони розглянула вісім питань. Частину рішень публічно озвучив секретар РНБО Олексій Данілов. Зокрема, одноголосно ухвалили основні показники державно-оборонного замовлення на 2021 рік. Також була затверджена Стратегія деокупації та реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Фото: Сайт президента України

Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованого Криму та Севастополя

"Над цим питанням ми працювали протягом року. Було залучено дуже багато інституцій до цього питання, це перший фундаментальний документ, який дає чіткий дороговказ, як ми будемо рухатися для деокупації Криму. На засідання ми запрошували представників кримськотатарського Меджлісу, вони були в нашій робочій групі", - сказав Данілов.

Нардепів за підтримку "Харківських угод" у 2010 році СБУ може притягнути до відповідальності

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що депутати, які у 2010 році голосували за так звані "Харківські угоди", згідно яких термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму було подовжено від 2017 до 2042 року, мають відповідати за статтею "державна зрада".  

Ще у 2008 році РНБО ініціювала законопроєкт, який урегульовував питання виходу Чорноморського флоту Росії з Криму у 2017 році.

"Цей законопроєкт з невідомих причин не був розроблений. Ми вважаємо, що це була "перша цеглина", яка стала руйнувати всю систему української  безпеки і привела до так званих "Харківських угод", — зазначив він.

Секретар РНБО нагадав, що "Харківські угоди" були ратифіковані парламентом у безпрецедентно короткий час, через чотири дні після підписання.

"Є окреме доручення СБУ з’ясувати, у якій спосіб ці 236 депутатів голосували за ці питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона може порушити справу по 111 статті ККУ ("держзрада") щодо цих депутатів", — сказав Данілов і додав, що саме цей договір з РФ був однією з передумов окупації Криму та війни на Донбасі.

ТСН.ua наводить повний список нардепів VІ скликання, які підтримали скандальну угоду.

Фото: Сайт президента України

"Мотор Січ" може повернутися в державну власність

Приватна акціонерна компанія "Мотор Січ" повернеться у власність української держави найближчим часом

"Ухвалено рішення про повернення підприємства "Мотор Січ" українському народу, у власність української держави в законний конституційний спосіб найближчим часом. Наші підприємства оборонно-промислового комплексу, які дивні чином опинилися в руках приватних, на сьогодні кожне розглядатиметься окремо. Якщо підприємство є для нас стратегічно важливим, в законний спосіб ми будемо це робити з рештою підприємств", - сказав Данілов. 

Він також зазначив, що ті люди які вкладали гроші й інвестували в підприємство, отримають відповідну компенсацію. Це робиться для національної безпеки України, жодного кроку за межами законодавства не робитиметься, пояснив секретар РНБО.

"Донецькоблгаз" може бути повернутий до державної сфери управління

Власниками підприємства "Донецькоблгаз"є дві компанії, які зареєстровані в Гонконзі. Щодо цих двох компаній проведуть перевірки і в разі порушень "Донецькоблгаз" може бути повернений до державної сфери управління.

"Восьме питання стосувалося ситуації, пов'язаної з "Донецькоблгазом". Там з невідомих причин власники ухвалили рішення відключити населення від теплопостачання, відключити від газу. Через дослідження, яке провели в апараті РНБО, з'ясувалося, що власниками "Донецькоблгазу" є дві компанії, які чомусь зареєстровані в Гонконзі. Ці дві компанії зараз буде перевірено відповідними перевірками і у разі виявлення тих чи інших порушень "Донецькоблгаз" буде повернений до державної сфери управління найближчим часом", - заявив Данілов.

Санкції проти двох російських банків ще на три роки

РНБО подовжила санкції проти двох російських банків.

"Станом на сьогоднішній день у нас було два російських банки, які підпали під санкції ще від 2019 року. 19 березня у них закінчується термін. Двом цим російським банкам подовжено термін ще на три роки", — зазначив Данілов.

Нагадаємо, у березні 2019 року були введені санкції проти банків із російським держкапіталом. Йдеться про "Сбербанк" та "Промінвестбанк".

Розгляд санкцій щодо фізичних і юридичних осіб

РНБО на наступному засіданні розгляне питання санкцій щодо фізичних та юридичних осіб.

"Що стосується ситуації, пов'язаної із введенням санкцій відповідно до тих чи інших фізичних чи юридичних осіб, на наступному засіданні обов'язково буде продовжена ця ситуація. Ми сьогодні на засіданні розглядали це питання, дано доручення відповідним органам", - сказав Данілов.

Секретар РНБО зауважив, що в Україні, згідно з чинним законодавством, подають пропозиції про або введення, або скасування санкцій п'ять інституцій. Це: Служба безпеки України, Кабінет міністрів України, Верховна Рада України, Національний банк України, президент України.

"На наступному засіданні у нас обов'язково буде розглядатися санкційне питання. Кого це буде стосуватися - ви про це будете дізнаватися тільки після проведення засідання Ради нацбезпеки і оборони", - додав Олексій Данілов.

Також РНБО розглянула ініціативу щодо оприлюднення на наступному засіданні РНБО комплексного звіту голови Державної служби геології та надр України щодо використання надр держави. 

Створення Центру протидії дезінформації

Рішенням РНБО сьогодні створений Центр протидії дезінформації. Він почне працювати від 16 березня.

"Це буде окремий Центр, побудований за таким самим принципом, як Національний координаційний центр кібербезпеки РНБО та Комітет з питань розвідки, який працює при Апараті РНБО. У Центру протидії дезінформації буде окремий керівник, який призначатиметься указом Президента", – сказав секретар РНБО. 

Обговорили боротьбу з контрабандою цигарок з ОРДЛО

В Україні хочуть посилити боротьбу з контрабандою цигарок з окупованих районів Донецької та Луганської областей на підконтрольну державі територію.

"Питання, яке ми піднімали на нашому засіданні, — йдеться про посилення боротьби з організованою злочинністю, яка контролює незаконне переміщення контрафактних підакцизних товарів з окупованих територій Донецької та Луганської областей. На наступному засіданні відповідні служби будуть робити доповідь з цього питання, йдеться про те, що ми маємо поставити крапку в цьому складному питанні", - сказав Данілов.

Зі слів секретаря РНБО, є три тютюнові фабрики, які розташовані на окупованих територіях, інші підприємства виробляють підакцизні товари, які в обхід всіх можливих кордонів потрапляють на територію України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація