Що відомо про кілера Вороненкова: вербування спецслужбами РФ, втеча з Нацгвардії і грошові махінації

Що відомо про кілера Вороненкова: вербування спецслужбами РФ, втеча з Нацгвардії і грошові махінації

Фото: Reuters/Alisa Berezutska

ТСН.ua зібрав основне про чоловіка, який застрелив Вороненкова посеред білого дня в центрі Києва.

Сьогодні в п'ятницю, 24 березня, стало відомо ім'я вбивці екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, який помер у госпіталі після поранення від охоронця, — ним виявився Павло Паршов.

Спочатку інформацію про це розкрили ЗМІ із посиланням на власні джерела, а згодом її підтвердив нардеп Антон Геращенко.

ТСН.ua зібрав основне про чоловіка, який застрелив Вороненкова посеред білого дня в центрі Києва.

Хто такий Паршов?

Павло Паршов — громадянин України 1988 року народження. Згідно з даними на сайті МВС України, перебував у розшуку за вчинення окремих злочинів.

ТСН стали відомі подробиці справи, за яку Паршова розшукували більше 5 років. Злочинець переховувався від прокуратури, яка обвинувачувала його за двома статтями - ст. 205 ч. 2 (фіктивне підприємництво, вчинене повторно або таке, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, банкові, кредитним установам, іншим юридичним особам або громадянам) та ст. 209 ч. 3 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене у складі організованої групи або в особливо великому розмірі).

Геращенко заначив, що Паршов був уродженцем Севастополя і офіційно ніколи не перетинав кордон України. При цьому він був, за словами Геращенка, агентом спецслужб РФ.

Стало відомо ім'я підозрюваного у вбивстві екс-депутата Вороненкова

Стало відомо ім'я підозрюваного у вбивстві екс-депутата Вороненкова

Вербування російськими спецслужбами

Геращенко повідомив, що "у лютому 2015 року він перетнув кордон України, пройшовши пішки через один з КПП на кордоні з Білорусією. У Росії, де він перебував перед закиданням до України, він пройшов курс спеціального навчання в школі для диверсантів, створеній ще за часів сталінського НКВС", — уточнив Геращенко.

Він наголосив, що Паршову поставили завдання впровадитися в один з підрозділів ЗСУ або Національної гвардії та робити вигляд, що він звичайний солдат. Він виконав завдання російських спецслужб та рік прослужив у Нацгвардії, не брав участь у бойових діях та звільнився в серпні 2016 року, після чого чекав на команду з Москви.

Наразі слідство перевіряє всі обставини підготовки і організації вбивства колишнього депутата Державної Думи, громадянина України Дениса Вороненкова.  Геращенко додав, що без належної перевірки на предмет перебування  у розшуку, Павло Паршов був прийнятий на службу до Національної гвардії в червні 2015 року. 

Радник глави МВС зазначив, що вбивця Вороненкова відслужив там 13 місяців, але він не був учасником бойових дій, хоча у нього є відповідне посвідчення.

Антон Геращенко каже, що кілер був завербований російськими спецслужбами 2014 року.

Між тим, матері Паршова не було відомо, що її син вступив до лав Нацгвардії України. Жінка не контактувала з ним від 2011 року, лишень заявила, що він живе давно в Росії.

Убивця екс-депутата Держдуми був агентом російських спецслужб

Убивця екс-депутата Держдуми був агентом російських спецслужб

Служба в Нацгвардії

Колишній командир батальйону "Донбас" Нацгвардії, за командування якого служив кілер Дениса Вороненкова, характеризує цього бійця як "ніякий" та "задрот". Анатолій Виногродський розповів ТСН телефоном, що за свою службу Паршов нічим не вирізнився та не запам'ятався, окрім своєї втечі.

Комбат розповів, що Павло Паршов був мобілізований 2015 року і служив у навчальній роті батальйону, розташованій у Мелекіному під Маріуполем.

"Коли він прийшов, батальйон вже не брав участь у бойових діях, тільки стояв на блокпостах. Але його рота була навчальною, вони не брали участь у таких діях", - розповів Виногродський.

Колишній комбат розповів, що Паршов втік зі служби і був оголошений у розшук. 2016 року його звільнили через самовільне залишення частини. У тому, що людина, яка давно перебувала у розшуку, потрапила у батальйон, комбат звинувачує кадровиків Нацгвардії, оскільки всіх новобранців отримували лише через гвардійське командування і не мали змоги їх обирати.

"Люди, які були потрібні батальйону, їх не оформлювали по 8 місяців. А всіляку "шваль" оформлювали за день-два", - нарікає колишній командир "Донбасу".

У справі вбивства екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, на думку Виногродського, забагато показного та нез'ясованого.

"Дуже багато запитань щодо цього товариша. Починаючи з того, як його вбили, закінчуючи тим, що в нього були всі документи з собою. Вихід на таку операцію у червоних кросівках – теж незрозуміло. Ані машин, ані якихось шляхів відходу", - прокоментував командир.

На ток-шоу "Право на владу" стали відомі секрети розслідування вбивства Вороненкова

На ток-шоу "Право на владу" стали відомі секрети розслідування вбивства Вороненкова

Паршов і фінансові махінації

Паршов входив до складу злочинної групи у Дніпропетровську, організованої трьома особами - уродженцями Польщі, України та Росії. Ці особи створили ієрархічну структуру для здійснення тяжких та особо тяжких злочинів. Окрім Паршова та організаторів, до групи входили ще 13 осіб, серед яких кілер був наймолодшим.

Це угруповання створило конвертаційний центр, де здійснювали підробку документів на переказ, в тому числі від імені і без згоди директорів і засновників фіктивних підприємств, здійснювали операції із зарахування і списання грошей з поточних банківських рахунків за допомогою системи "клієнт-банк", підробляли від імені директорів фіктивних підприємств грошові чеки на отримання готівки з поточних банківських рахунків. 

Зазначимо, що Паршова підозрювали й у іншому злочині – давання хабара. Зловмисник навчався у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури на заочному відділенні. Він дав хабара заступнику декана заочного відділення академії у розмірі 800 грн за успішне складання іспиту. 

Нагадаємо, 23 березня близько 11:30 на перехресті бульвару Тараса Шевченка та вулиці Пушкінської у Києві сталася стрілянина.

Попередньо встановлено, що чоловік із охоронцем вийшли із готелю: невідомий відкрив вогонь. Внаслідок стрілянини був убитий колишній депутат Держдуми Денис Вороненков. Також зловмисник поранив охоронця екс-політика, однак той встиг вистрілити у відповідь і поранив вбивцю. 

Пізніше кілер помер у лікарні. За словами народного депутата Антона Геращенка, вбивця був агентом російських спецслужб, впровадженим в українські силові структури.

Президент України Петро Порошенко заявив, що у вбивстві простежується слід спецслужб РФ, а сам інцидент назвав "актом державного тероризму з боку Росії". 

Передсмертне інтерв’ю Дениса Вороненкова

Передсмертне інтерв’ю Дениса Вороненкова

Повʼязані теми:

Наступна публікація