Що виїздив Порошенко у США: ядерні гарантії, презентація нового прем'єра та фінансова підтримка

Що виїздив Порошенко у США: ядерні гарантії, презентація нового прем'єра та фінансова підтримка

Фото: Сайт президента України

США долучаться до переговорного процесу щодо війни на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко цього тижня відвідав США. Довге очікування в небі, доленосні переговори й неприємні сюрпризи. Порошенко, вирушаючи у Вашингтон на міжнародний саміт з ядерної безпеки, мав кілька амбітних намірів.

По-перше, президент мав нагадати про гарантії Україні в обмін на відмову від ядерних боєголовок. По-друге, мав представити кандидатуру Володимира Гройсмана як найімовірнішого кандидата в прем'єри і сказати, що на цьому політична криза в Україні завершується. По-третє, мав домовитись про фінансову підтримку. З чим же повертається президент з цього важливого турне, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Президентський літак майже півтори години намотував кола над військовим летовищем Ендрюс – борту з українським президентом через надзвичайну завантаженість аеропорту не давали посадки. До Вашингтона на саміт з ядерної безпеки майже одночасно зліталися півсотні світових лідерів.

На відміну від вересня позаминулого року, коли Вашингтон приймав Порошенка як керманича невеликої країни, яка відчайдушно протистоїть російській імперії, цього разу український президент був одним з-поміж багатьох інших лідерів. Саміт – гарний привід нагадати світові і, насамперед, США про зобов'язання Будапештського меморандуму. Україна, третя за обсягами ядерної зброї країна в світі, добровільно віддала 1240 боєголовок в обмін на гарантії безпеки від Великої Британії, Америки і Росії. Та Москва пішла на Україну війною, Вашингтон і Лондон про свої обов'язки технічно забули.

"Я вважаю Будапештський меморандум дуже скорботним провалом міжнародної, у тому числі й американської дипломатії. І я не думаю, що його можливо якимось чином воскресити", – зазначив колишній посол США в Україні, експерт Атлантичної ради Джон Гербст.

Утім цей візит Порошенка міг стати поворотною точкою, коли замість виконання Мінських угод Москву б змусили повернутися до виконання букви Будапештського меморандуму. Ба навіть більше – був і привід: український президент неодноразово наголошував на високій ймовірності того, що Росія могла перекинути у Крим елементи ядерної зброї.

"І ми вимагаємо дуже злагоджених і ефективних кроків світової спільноти для того, щоб не допустити кардинального погіршення ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні, шляхом розміщення в Криму ядерної зброї", – сказав президент України Петро Порошенко.

У нинішньому саміті з ядерної безпеки, четвертому за рахунком, Росія брати участь відмовилася. Москва повідомила Вашингтон заздалегідь, що Путіну не цікаво.

Та найвідповідальніша зустріч була попереду – у Конгресі, в особистому кабінеті віце-президента Джо Байдена. Компанія була велика – з українського боку президент, заступник глави Адміністрації Костянтин Єлисеєв, посол Валерій Чалий і міністр закордонних справ Павло Клімкін. З американського – уповноважена Держдепартаменту з питань Євразії та Європи Вікторія Нуланд, віце-президент Джо Байден, Держсекретар Джон Керрі. Зміст розмови з'явився на президентському сайті вже вночі:

– на Донбас введуть міжнародну безпекову місію;

– Надію Савченко треба негайно відпустити, а українські лікарі мають право й повинні її оглянути;

– Сполучені Штати долучаться до Мінського переговорного процесу (раніше цього найбільше прагнув Володимир Путін, а адміністрація Обами відчайдушно опиралася цьому крокові й воліла коментувати на відстані результати переговорів між Україною, Росією, Францією і Німеччиною);

– економічні санкції з Росії не знімуть до повного виконання всіх пунктів Мінських угод;

– українська армія, поліція та прикордонники отримують 335 мільйонів доларів на розвиток і реформування;

– Київ отримає 1 мільярд доларів кредитних гарантій від уряду США. Щоправда, тільки тоді, коли з'явиться уряд. Той, своєю чергою, має бути відданий реформам і угодам з МВФ та іншими західними партнерами.

"Конгрес вдало переміг президента і Україна отримала 335 мільйонів доларів на так звану безпекову допомогу. Тому ці гроші не мають нічого спільного із зустріччю двох президентів. Це рішення повною мірою залежало тільки від Конгресу, який є набагато більш проукраїнським у своїй більшості, ніж президент Обама. Те, чого хоче від України Вашингтон, йдеться і про уряд, і про Конгрес, і про МВФ, – це побачити пристойний уряд, який дбає про людей більше, ніж про самих себе. І звісно, побачити порядного генерального прокурора, який бореться з корупцією більше, ніж його попередник", – наголосив політичний експерт, Атлантична рада, Андерс Аслунд.

Окрім ядерної зброї та її використання, в кулуарах саміту активно обговорювали й інше: свіжий номер газети New York Times вийшов із редакційною статтею, яка розмазувала українські здобутки, як масло по бутерброду: корупція цвіте буйним квітом, треба повернути Сакварелідзе і одної відставки Шокіна мало. Більше того, Україну називають не інакше, як "корупційне болото".

"Президент, прем'єр-міністр і парламент повинні зрозуміти, що Міжнародний валютний фонд і країни-донори у тому числі не можуть продовжувати викидати гроші в корупційне болото, допоки уряд не почне формувати демократичні правила, яких українці так вимагали під час їхніх протестів".

"Я вибачаюсь, мені відома ця стаття. І я хотів би чітко абсолютно прокоментувати, що на сьогоднішній день проти України проводиться гібридна війна, в тому числі й через механізми розповсюдження інформації, які дискредитують українську державу", – прокоментував Порошенко.

Уже надвечір президент України попрямував до Білого дому на прийом лідерів країн. Він – один із небагатьох, кому вдалося хоч і коротко, менше 10 хвилин, але все ж переговорити з американським президентом. Зустріч явно не можна назвати чимось надзвичайним. Офіційні джерела вказують лише одне: Обама підтвердив бажання США надати Україні кредит. Утім суперподією було б інше – якби зустріч не відбулася. Тож українська тема все ще в топі. Друзі й вороги цього сигналу точно не пропустили. Ні ті, що зовні, ні ті, що всередині країни.

Щоправда, повертається додому український керманич, так і не переконавши західних партнерів, що зміг вивести країну з шторму. Коаліції та нового уряду, які обіцяв США за лічені години, так і не створено, а без цього нових звершень та інвестицій чекати нічого.

Наталка Пісня

З чим президент Порошенко повертається з США

З чим президент Порошенко повертається з США

Повʼязані теми:

Наступна публікація