Сенцов відмовився брати участь у російському "судилищі"

Сенцов відмовився брати участь у російському "судилищі"

Сенцов назвав Майдан головним вчинком свого життя / Фото: Reuters

Він більше не буде відповідати на запитання суду і прокурора.

Український режисер Олег Сенцов, якого в Росії звинувачують у тероризмі, заявив, що вважає суд над ним нелегітимним і тому надалі не збирається брати участь у цьому процесі.

"Ми — громадяни України, які були затримані на території нашої країни. І нас судять у сфальсифікованій справі. Але я не відчуваю неприязні до вас та інших учасників процесу. Тут вже прозвучало багато неправди, і тому я вважаю за необхідне дати деякі прояснення, але надалі я не збираюся брати участь у цьому процесі", - сказав він на засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону, повідомляє Медиазона.

Також Сенцов заявив, що вважає себе активістом Майдану. Він повідомив, що в Києві займався волонтерською роботою, яку продовжив в окупованому Криму.

"Я вважаю себе активістом Майдану. Але це не означає, що я злочинець. Майдан — це головний вчинок, який я зробив у своєму житті. Але це не означає, що я радикал, спалював "Беркут" або пив чиюсь кров. Ми прогнали нашого президента-злочинця. Коли ваша країна окупувала Крим, я повернувся туди і займався тією самою волонтерською роботою, що й на Майдані. Я спілкувався з сотнями людей. Ми думали, що робити далі, але я ніколи не закликав до жодних дій, які могли б призвести до жертв, не створював терористичних організацій, і тим паче не мав стосунку до "Правого сектору", - підкреслив режисер.

Сенцов розповів, що допомагав в Криму іноземним журналістам і заблокованим українським військовим, займався пошуком зниклих активістів та іншою волонтерською роботою.

"Там був повний безлад, деяких ми знайшли, деяких ні, і напевно, вже їх немає в живих", — сказав він.

"9 травня мені зателефонував Саша Кольченко і сказав, що його друг бачив, як затримали Афанасьєва. За кілька годин мені зателефонував Афанасьєв і голосом приреченого попросив зустрітися. За навідними запитаннями я зрозумів, що його примушують це говорити. Я вимкнув телефон, але залишився в місті і продовжував шукати, де він перебуває. 10 травня мене затримали біля під'їзду мого будинку. Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, палицями, лежачи і сидячи. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення", - розповів ув'язнений про своє затримання.

Він зазначив, що йому було дуже страшно, оскільки силовики погрожували фізичною розправою.

"Я багато раз бачив у кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували зґвалтувати мене палицею, вивезти в ліс і там закопати. Години за чотири вони стомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це — співробітники ФСБ. Вони там очікували побачити терористів і зброю, а знайшли лише мою дитину — вона була присутня при обшуку, про що в протоколі не йдеться. Знайдені гроші — це гроші моєї кіностудії для зйомок фільму "Носоріг", - сказав Сенцов в суді.

За словами режисера, йому запропонували дати свідчення на керівництво Майдану, "що це вони дали наказ підірвати пам'ятники". За це йому обіцяли дати сім років тюрми замість 20.

Сенцов зазначив у кінці виступу, що "все сказав", тому більше не буде відповідати на запитання суду або прокурора.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжує розглядати справу українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка, яких в Росії звинувачують у тероризмі.

Українського кінорежисера, сценариста та активіста Євромайдану Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч проти 11 травня 2014 року у Сімферополі та звинуватила у підготовці терактів у Криму, пізніше його перевезли до Москви. Зокрема, Сенцову закидають керівництво диверсійно-терористичною групою "Правого сектору", яка начебто здійснила 14 і 18 квітня 2014 року підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

Повʼязані теми:

Наступна публікація