Сенцов зневірився і буде йти до кінця у голодуванні - адвокат

Сенцов зневірився і буде йти до кінця у голодуванні - адвокат

Фото: Reuters

Українець вимагає звільнення 64 українських політв'язнів

Оголошене 14 травня безстрокове голодування Олегом Сенцовим стало вимушеним кроком, переконує адвокат українського режисера Дмитро Дінзе.

"Сенцов зневірився чого-небудь очікувати від української чи російської сторін. Він категорично для себе вирішив, що йтиме до кінця - фатального або виконання його вимог", - повідомив Дінзе під час прес-конференції у Києві, у понеділок, 21 травня. За словами адвоката, Сенцов оголосив єдину вимогу: звільнення 64 українських політв'язнів, утримуваних у Росії.

За регламентом колонії, де зараз перебуває Сенцов, його ізолювали в окремій камері. Адвокат також повідомив, що його підзахисний півтора місяці готувався до оголошення голодування: відмовився від продуктових передач, припинив купувати продукти у магазині колонії та повністю перейшов на тюремне харчування, яке поступово знижував до 14 травня.

Восьмий день голодування: адвокат Сенцова розповів про стан засудженого

Восьмий день голодування: адвокат Сенцова розповів про стан засудженого

Жодних компромісів

"Я знаю Олега вже чотири роки, він досить категорична людина. Усі мої пропозиції піти юридичним шляхом - звернутися до Верховного суду РФ, до інших відомств - Сенцов відкинув", - зазначив Дінзе. "У російське правосуддя я не вірю, тим більше, у його гуманність. За жодних обставин ніяких компромісів чи перемовин", - передав слова Сенцова його захисник.

За словами адвоката, адміністрація колонії повідомила Сенцову, що у разі погіршення його стану до критичного, він отримуватиме додатково глюкозу чи фізрозчин. "Коли я його бачив востаннє, він вже значно схуд", - додав Дінзе.

Родичі не очікували такого кроку

Сестра Сенцова Наталя Каплан заявила, що оголошення голодування українським кінорежисером для неї стало несподіванкою. "Це останній жест зневіри. Він перестав вірити у своє звільнення, але цим голодуванням він намагається наблизити звільнення інших політичних в'язнів Кремля", - заявила Каплан. За її словами, Сенцов невипадково обрав дату початку голодування, адже, на його думку, перед початком проведення Чемпіонату світу з футболу у Росії це має привернути більшу світову увагу до українських бранців в РФ.

Мати Олега Сенцова, яка зараз продовжує мешкати у Криму та опікуватися двома дітьми ув'язненого, перебуває у важкому моральному стані через новини про оголошене голодування. Людмила Сенцова востаннє бачила сина три роки тому під час суду у Ростові-на-Дону. "Страшно, що можу його більше не побачити взагалі", - прокоментувала ситуацію жінка.

МЗС: пріоритет - звільнення політв'язнів

Речниця українського МЗС Мар'яна Беца під час прес-конференції запевнила, що відомство одразу відреагувало на заяву Олега Сенцова. "Ми направили ноту з вимогою зустрічі з Олегом та ноту до МЗС Росії. Проте за чотири роки ми жодного разу такий дозвіл не отримали, адже російська влада не визнає його громадянином України", - повідомила Беца. Проте представниця відомства наголосила, що пріоритетом для них наразі залишається звільнення усіх політичних в'язнів з Росії, зокрема і Олега Сенцова.

"Олег Сенцов, на нашу думку, є символом усіх політичних бранців Кремля. Тому питання його звільнення ми щоразу піднімаємо на усіх міжнародних майданчиках", - наголосила речниця МЗС України. За її словами, в МЗС покладають великі надії на звільнення Сенцова саме через посилення міжнародного тиску на Росію. "Ключ від звільнення усіх політв'язнів насправді в Кремлі", - підсумувала свій виступ Мар'яна Беца.

Нагадаємо, що кримчанина Олега Сенцова співробітники ФСБ заарештували у травні 2014 року в Сімферополі. Слідство звинуватило Сенцова у створенні в Криму осередку забороненого в Росії "Правого сектору" та плануванні терактів. У 2015 році Сенцов був засуджений військовим судом в Ростові-на-Дону до 20 років в колонії суворого режиму за звинуваченням у начебто створенні на території Криму терористичної організації. Зараз Сенцов перебуває у колонії суворого режиму "Білий ведмідь" північніше Північного полярного кола.

Повʼязані теми:

Наступна публікація