Сенцова і Кольченка спробують повернути, обмінявши на росіян - ЗМІ

Сенцова і Кольченка спробують повернути, обмінявши на росіян - ЗМІ

Українські політв'язні можуть бути помилувані Володимиром Путіним.

Незаконно засуджених у Росії українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка спробують повернути на батьківщину в результаті рівноцінного обміну на росіян, які утримуються під вартою в Україні.

Про це повідомило російському "Інтерфаксу" джерело, знайоме з ситуацією.

"Українська сторона продовжить домагатися видачі Сенцова і Кольченка по дипломатичних каналах в рамках процедури обміну громадянами. У цьому випадку громадянство обмінюваних осіб значення не має", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що відмова російського Мін'юсту видати Сенцова і Кольченка відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб від 1983 року "була очікуваною".

За його словами, не виключено, що українські політв'язні будуть помилувані президентом Росії Володимиром Путіним, як це було у випадку із Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Солошенком, а також депутатом Верховної Ради Надією Савченко.

Співрозмовник агентства нагадав, що Савченко перед поверненням на батьківщину була помилувана президентом РФ, а російські громадяни Євген Єрофєєв і Олександр Александров, які повернулися до Росії одночасно з Савченко - президентом України Петром Порошенко.

Нагадаємо, що російська влада відмовилися передати українській стороні режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ до 20 років ув'язнення за нібито підготовку терактів в Криму. Причини відмови у видачі Сенцова Пєтухов не уточнив.

Як відомо, українського кінорежисера, сценариста та активіста Євромайдану Олега Сенцова російська ФСБ затримала у ніч проти 11 травня 2014 року у Сімферополі та звинуватила у підготовці терактів у Криму, Зокрема, Сенцову закидають керівництво диверсійно-терористичною групою "Правого сектора", яка начебто здійснила 14 і 18 квітня 2014 року підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, а також готувала в кримській столиці вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

25 серпня Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії строгого режиму. Своєю чергою, Кольченка засудили до 10 років. Під час зачитування вироку українці заспівали державний гімн України. 24 листопада 2015 року Верховний суд РФ ухвалив залишити вирок українському режисерові Олегу Сенцову та українському активісту Олександру Кольченку без змін.

Повʼязані теми:

Наступна публікація