Схема купівлі BMW X5 й літній будинок у Вишгороді. У чому підозрюють міністра інфраструктури Омеляна

Схема купівлі BMW X5 й літній будинок у Вишгороді. У чому підозрюють міністра інфраструктури Омеляна

Фото: Reuters

Прокурор детально розписав, як Омелян купував позашляховик і чому записав його на брата.

Під час судового засідання з обрання запобіжного заходу міністру інфраструктури Володимиру Омеляну, сторона обвинувачення озвучила докази, згідно з якими міністру було висунуто підозру у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації.

ТСН.ua публікує виступ сторони обвинувачення, прокурора САП Валентина Мусіяки.

ДОХОДИ ВОЛОДИМИРА ОМЕЛЯНА

Органом досудового розслідування було встановлено всі законні джерела доходів підозрюваного Володимира Омеляна. Увесь свій трудовий час він працював на державній службі та звітував. Підрахувавши доходи, зокрема й ті, що були розміщені у банках, орган досудового розслідування дійшов до висновку про загальний розмір доходів підозрюваного станом на 26 квітня 2015 року. Саме цієї дати було введено як закон про запобігання корупції, так і відповідну статтю 338 Кримінального кодексу. Було встановлено що на 26 квітня 2015 року загальні доходи Омеляна становили 2 млн 169 тисяч грн. Також станом на цю ж дату було підраховано витрати Володимира Омеляна - 3 млн 456 тисяч грн.

Зважаючи на перебування у шлюбі, було враховано доходи і видатки, понесені другим із подружжя Світланою Юріївною. З урахування доходів подружжя, орган досудового розслідування дійшов висновку, що сумісний дохід подружжя складав 3 млн 169 тисяч грн, але витрати подружжя були 3 млн 715 тисяч грн.

Чому обрали цю дату, тому що невдовзі після 26 квітня встало питання про придбання автомобіля, який нині ставиться у підозрі Володимиру Омеляну як такий, що не був задекларований у відповідні роки і як такий, що був придбаний Володимиром Володимировичем і зареєстрований на рідного брата Максима, щоб у подальшому не декларувати його і не пояснювати звідки взялися статки на його придбання.

СХЕМА ПРИДБАННЯ АВТОМОБІЛЯ BMW X5

Орган досудового розслідування провів роботу з моніторингу мобільних терміналів осіб, які були задіяні у придбанні цього авто. Зокрема добрий знайомий родини Омелянів Володимир Томецький, який неодноразово підшукував автомобілі як для Володимира Омеляна, так і для його брата. 

Було встановлено, що станом на травень 2015 року у мобільному Томецького, який було вилучено під час його обшуку й оглянуто разом з Томецьким, було знайдено фотографії низки автомобілів одного класу. Такі ж фото були виявлені на мобільному Омеляна Володимира під час обшуку за місцем його проживання у селі Іванковичі. Ці фото стосувалися автомобілів BMW X5 чорного і білого кольорів, ‪Volkswagen Touareg різних комплектацій та модифікацій. У підсумку було обрано саме чорний колір автомобіля BMW X5.

Стосовно коштів, які було витрачено на купівлю цього авто. 

Ні Володимир Омелян, ні Максим Омелян не їздили до Львова для укладання контракту на придбання цього авто і, відповідно, не платили гроші. Ці гроші були передані Томецькому, у подальшому внесені невстановленою особою до каси підприємства-дилера - приватна фірма "Христина".

За які кошти було придбано авто? Зважаючи на нестачу тих грошових коштів, які мали місце станом на 26 квітня, необхідно було десь їх брати. Тому 3 червня 2015 року за дорученням Володимира Омеляна Томецький у Києві продав належний йому автомобіль Skoda Suberb за понад 600 тисяч грн.

Згідно з перепискою з братом Максимом цього ж дня, 3 червня 2015 року... На той час Максим проживав у квартирі, що належить Володимиру на вулиці Дарвіна у Києві. І в цій переписці зазначається: "Максиме, там у сейфі в жовтій сумочці візьми 40 (малось на увазі 40 тисяч доларів). Я за 25 хв буду".

Цієї суми - 40 тисяч доларів - у перерахунку на гривні було недостатньо для купівлі BMW X5 за 1 млн 415 тисяч грн з урахуванням платежів під час реєстрації авто (понад 50 тисяч грн).

Знову ж таки переписка Томецького і Омеляна Володимира свідчить, що перед реєстрацією авто у МРЕО в місті Києві Томецький скинув фото цього авто на червоних номерах саме Володимиру Омеляну, а не Максиму.

Після цього, за рухом телефону Томецького, було встановлено, що машину перегнали з Кільцевої дороги до місця розташування роботи Володимира Омеляна.

При цьому зауважу, що представником приватної фірми "Христина" був свідок Іваницький, який виступав як представник продавця і підписував відповідний контракт. При цьому жодних зв'язків Максима Омеляна як покупця з Іваницьким взагалі не було. А зв'язки Володимира Омеляна з Іваницьким неодноразові і саме у той період часу, коли йшлося про придбання авто.

ВІДСТЕЖЕННЯ ПЕРЕСУВАННЯ BMW X5 ДО ЗАМІСЬКОГО БУДИНКУ У ВИШГОРОДІ

Поряд з цим родиною Володимира Омеляна вирішувалося питання про оренду заміського будинку у Вишгороді. Цей будинок з наявною перепискою був орендований на термін від 17 травня до 1 вересня 2015 року. За цей будинок було сплачено 10 тисяч доларів. Інші особи, свідки підтверджують, що до часу придбання авто BMW X5 пересування до заміського будинку здійснювалося на Skoda Suberb. Після 3 червня, коли було продано цей автомобіль, родина Омелянів стала користуватися автомобілем BMW X5.

Як встановлено за співставленням руху мобільних терміналів, водіїв, послугами яких користувався Омелян, його дружина Світлана, Їхній рух співпадає з часом фіксації цього автомобіля комплексом "Рубіж", що використовується МВС. Тобто в напрямку Вишгорода цей автомобіль щоденно у вечірній час прибував і виїздив у вранішній час. Є підстави стверджувати, що таким чином Омелян Володимир пересувався до місця своєї роботи. У подальшому цей автомобіль використовувала його дружина Світлана.

Чому є підстави стверджувати, що Омелян придбав цей автомобіль саме для себе і використовував його не з 2017 року, як зазначено у декларації за 2017 рік, а одразу після придбання 2015 року. 

Знову, переписка з братом Максимом свідчить про те, що Максим декілька разів запитував Володимира "Чи можу я взяти автомобіль у тебе?" На той час, коли у Омеляна офіційно був придбаний автомобіль Volvo (це 2015-16 роки), брат запитував: "Чи можу я взяти Volvo?" На що Володимир Омелян відповідав: "Та ні, візьми краще BMW". Якось нелогічно виходить, коли брат має свій власний автомобіль і при цьому запитує дозволу у Володимира Омеляна, чи може він взяти у користування цей автомобіль.

Також за місцем проживання Володимира Омеляна було знайдено перепустку на територію Мінтрансу саме на цей BMW X5, виписаного на ім’я Омеляна Максима строком дії до 31 грудня 2015 року. Виникає запитання, навіщо особі, яка працює в іншій іноземній компанії мати постійну перепустку на перебування у Мінтрансі, які зазвичай даються постійним працівникам.

Я вважаю, що ці докази свідчать про те, що автомобіль було придбано не Максимом, а Омеляном Володимиром і для Омеляна Володимира.

Витрати на придбання та обслуговування авто мали бути зазначені у декларації за 2015 рік. А також витрати 10 тисяч доларів на оренду заміського будинку у Вишгороді.

Нагадаємо, 13 вересня працівники Національного антикорупційного бюро України оголосили підозру міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Йому інкримінують незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації.

За даними НАБУ, 2015 року Омелян отримав активи, вартість яких значно перевищує його законні доходи: позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку (90 тисяч доларів та 25 тисяч євро).

Сам чиновник вважає справу проти нього сфабрикованою та пов’язує її з наближенням виборів 2019 року.

Після виступу прокурора під час судового засідання 14 вересня слово взяв адвокат Омеляна Олександр Лисак. Він заявив, що прокурор дає суб'єктивну думку щодо показання свідків, які не дали прямих показів про те, що міністром інфраструктури Володимиром Омеляном здійснювалися прямі незаконні дії.

Сам Омелян порівняв справу проти нього із "боротьбою з бабцями в підземних переходах" та нагадав, що сам докладав зусиль до того, щоб в Україні запрацювали незалежні НАБУ и САП.

Повʼязані теми:

Наступна публікація