"Схеми": Хорошковський регулярно літає до Зеленського. Журналісти зняли їхні зустрічі

"Схеми": Хорошковський регулярно літає до Зеленського. Журналісти зняли їхні зустрічі

Фото: УНІАН

Ексглава СБУ часів Януковича літає до Києва на зустрічі з президентом.

Голову СБУ за президентства Віктора Януковича Валерія Хорошковського помітили в Києві.

Про це йдеться у сюжеті програми "Схеми".

За даними журналістів, після обрання президентом Володимира Зеленського ексесбівець вже вшосте прилетів до України. Зокрема, пізно ввечері 30 вересня 2019 року він прибув із Лондона до аеропорту "Київ" імені Ігоря Сікорського одним із найдорожчих приватних літаків – Falcon 7x, вартістю близько 50 мільйонів доларів. А вже наступного дня відвідував Офіс президента. Також Хорошковський зустрічався з Володимиром Зеленським 9 жовтня.

За даними "Схем", Хорошковський курує роботу російських банків в Україні. Так, 29 вересня його приватний борт вилетів із Києва до Лондона. Серед пасажирів були його давній соратник за компаніями "Меркс" і "Союз Віктан", а також працював в "Укрсоцбанку" та був головою правління телеканалу "Інтер", які належали Хорошковському, Ярослав Порохняк та Олександр Луканов – член правління і президент російського банку в Україні "Альфа банку".

Окрім цього, 2018-го Порохняк був радником голови правління російського "Сбербанку" в Україні, який, за непідтвердженими даними, нібито купив Хорошковський.

Як зазначається, саме за часів Порохняка-Хорошковського на "Інтері" Зеленський працював на посаді генерального продюсера телеканалу.

Під час пресмарафону президент України підтвердив зустріч із Хорошковським на Банковій.

"З паном Хорошковським я дійсно зустрічався на Банковій. Я цього не приховую. До нього було одне, дуже серйозне питання – і це дуже серйозне питання ми з ним обговорювали. Я не можу поки сказати, яке – якщо можна. Жодної посади не може бути. Він не є моїм радником, він не впливає на мою команду. Зустріч стосувалася – ви з часом будете знати, з приводу чого відбувалася ця зустріч, коли ми з вами побачимо її результат. Ця зустріч – ні про які посади, ні про які тіньові домовленості. Це нас не цікавить. Зустріч була особиста", – сказав Зеленський.

Своєю чергою Хорошковський наголосив, що є приватною особою і не має "жодної публічної позиції" щодо зустрічі з Зеленським.

"Я бізнесом не перестаю займатися протягом останніх цих 7 років. А щодо того, що я повернувся, так я повертався і раніше. У мене є дуже багато сфер інтересів, зокрема, і за кордоном, тому я як приїжджав, так і буду приїжджати, як від’їжджав, так і буду від’їжджати", - сказав він, підтвердивши, що має також бізнес у Росії.

Водночас Хорошковський ухилився від відповіді про мету зустрічей із Зеленським, зазначивши лише, що раніше з ним працював.

"Я думаю, що вам стане це відомо пізніше", - додав він.

Нагадаємо, Хорошковський виїхав з країни 2013 року та мешкав у Монте-Карло. Політик, бізнесмен, колишній власник телеканалу "Інтер" обіймав посади міністра економіки в уряді Януковича, голови Державної митної служби за президентства Віктора Ющенка, голови Служби безпеки за президентства Януковича, міністра фінансів і першого віцепрем'єр-міністра в уряді Миколи Азарова. Входив до так званої політичної групи Фірташа-Льовочкіна. Його виїзд з України пов’язують із конфліктом з тодішнім прем’єром – Хорошковський, зокрема, виступив проти повторного призначення Азарова на посаду.

2014 року Валерій Хорошковський намагався повернутися в політику та балотувався другим номером за списком "Сильної України" Сергія Тігіпка до Верховної Ради. Група народних депутатів намагалася зняти його з реєстрації через відсутність у країні протягом двох років. Суд відмовив, однак Хорошковський депутатом не став, бо "Сильна Україна" не набрала необхідну кількість голосів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація