"Шокувальний акт": США різко відреагували на примусову посадку літака з Протасевичем у Мінську

"Шокувальний акт": США різко відреагували на примусову посадку літака з Протасевичем у Мінську

Фото: Associated Press

Дії режиму Лукашенка "поставили під загрозу життя більше 120 пасажирів".

США рішуче засуджують примусову посадку літака Афіни-Вільнюс компанії Ryanair і арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську. 

Відповідну заяву американського державного секретая Ентоні Блінкена у неділю, 23 травня, оприлюднили на сайті Держдепу.

"Цей шокувальний акт, вчинений режимом Лукашенка, поставив під загрозу життя більше 120 пасажирів, зокрема громадян США", - йдеться у повідомленні. 

Блінкен зауважив, що "повідомлення про причетність білоруських служб безпеки і використання військових літаків для супроводу повітряного судна викликають серйозну стурбованість і вимагають повного розслідування".

"Ми тісно координуємо нашу реакцію з нашими партнерами, зокрема ЄС, а також офіційними особами Литви та Греції", - додав держсек.

Очільник американського зовнішньополітичного відомства заявив, що США вимагають негайного звільнення Протасевича і підтримують якнайшвидше засідання Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) для розгляду цих подій.

"Незалежні ЗМІ є важливою опорою верховенства закону і життєво важливим компонентом демократичного суспільства. Сполучені Штати в черговий раз засуджують триваюче переслідування режимом Лукашенка і довільні затримання журналістів", - підсумував Блінкен. 

Він також закликав режим Лукашенка "поважати права людини і основні свободи".

Напередодні у Білорусі через інформацію про бомбу посадили літак Афіни-Вільнюс компанії Ryanair, на борту якого перебував опозиційний білоруський журналіст, засновник Telegram-каналу NEXTA і блогер Роман Протасевич. Медійника затримали, йому загрожує смертна кара. 

За даними ЗМІ, Олександр Лукашенко особисто віддавав наказ про посадку літака. Для цього навіть було піднято військовий винищувач МіГ-29. Повітряне судно розвернули до Мінська, коли воно було майже на кордоні з Литвою. 

ТСН.ua зібрав реакцію світових лідерів на затримання опозиціонера. 

Тим часом член президії Координаційної ради білоруської опозиції та ексміністр культури Павло Латушко заявив, що Білорусь погрожувала збити літак Ryanair, якщо пілот не виконає екстрену посадку в Мінську. 

Новини за добу: білоруському журналісту загрожує смертна кара, а в Китаї забіг закінчився трагедією

Новини за добу: білоруському журналісту загрожує смертна кара, а в Китаї забіг закінчився трагедією

Повʼязані теми:

Наступна публікація