Штайнмаєр відреагував на критику щодо своєї формули і пояснив її походження

Штайнмаєр відреагував на критику щодо своєї формули і пояснив її походження

Фото: Getty Images

Він запевнив, що формула не була написана під впливом Росії.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр здивований через баталії, які точаться в Україні навколо запропонованої ним "формули". За його словами, у 2016 році він виніс її на розгляд, щоб зрушити з мертвої точки переговори в "нормандському форматі".

Про це пише видання Deutsche Welle.

"Формула містить не що інше, як спробу перетворити великі кроки, які обидві сторони конфлікту не були готові робити, на серію маленьких", - уточнив Франк-Вальтер Штайнмаєр і додав, що послідовність цих кроків слід обговорювати.

Посадовець зауважив, що три роки тому переговори в "нормандcькому форматі" в Парижі не просувалися, попри те, що сторони нібито розуміли, що потрібно робити, але для них ці дії були "занадто серйозними".

Штайнмаєр заперечив припущення, що на зміст його "формули" значний вплив мала Росія. Він також прокоментував слова Петра Порошенка, що формула "написана" у Кремлі, уточнивши, що тоді на перемовинах стосовно неї був присутнім, зокрема, і п'ятий президент України.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Зеленський у відеозверненні до українців пояснив, чому у "формулі Штайнмаєра" немає загроз

Зеленський у відеозверненні до українців пояснив, чому у "формулі Штайнмаєра" немає загроз

6 жовтня у Києві на Майдані Незалежності зібралися декілька тисяч українців на віче, яке скликали активісти з "Руху опору", що протестують проти підписання Україною "формули Штайнмаєра" у рамках Мінських угод.

За даними організаторів віча, у нього взяли участь від 25 до 50 тисяч людей. Тим часом поліція Києва повідомляє, що на віче "Ні капітуляції" прийшли близько 10 тисяч українців.

Учасники віча на Майдані незалежності у Києві оголосили свої вимоги та пішли до Офісу президента Володимира Зеленського. Після цього, протестувальники пішли до Верховної Ради. 

Народні протести та міжнародні реакції: палкі суперечки досі точаться навколо "формули Штайнмаєра"

Народні протести та міжнародні реакції: палкі суперечки досі точаться навколо "формули Штайнмаєра"

Повʼязані теми:

Наступна публікація