Сім "гріхів" Кононенка. У чому звинувачують "сірого кардинала" української влади

Сім "гріхів" Кононенка. У чому звинувачують "сірого кардинала" української влади

Фото: УНІАН

Проти впливового бізнес-партнера президента повстали навіть усередині його політсили.

Скандал за скандалом переслідують заступника голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігоря Кононенка. Проти нього виступають навіть соратники за партією, які або закликають самого Кононенка піти з посади, або самі погрожують виходом. Політика обвинувачують, в першу чергу, у неосяжному впливі на голову держави та у тиску на уряд. Сам нардеп та давній бізнес-партнер президента, який у Верховній Раді ще й опікується питаннями паливно-енергетичного комплексу, систематично спростовує звинувачення, погрожує судовими позовами та називає всі скандальні заяви "інформаційною війною" проти нього. Порошенко коментує звинувачення на адресу Кононенка стримано, мовляв, від антикорупційної перевірки ніхто не застрахований. Журналісти стверджують, що в Адміністрації президента Кононенко має власний кабінет.

ТСН.ua зібрав найбільш резонансні звинувачення на адресу політика, за яким закріпилось звання "сірого кардинала" української влади.

Блокування реформ. Міністр-іноземець, голова Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус вирішив піти з посади, як каже, лише через дії Кононенка. Литовець каже, що саме заступник голови фракції БПП активно блокує реформування галузі, примушує призначати на посади "сумнівних" осіб. Абромавичус каже, що його змушували призначати вигідних Кононенку людей у Укртрансаміаку, Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національного агентства з акредитації України. А останньою краплею для міністра стало бажання соратника президента "мати "власного" замміністра в Мінекономіки, який відповідав би за Нафтогаз та інші державні підприємства".

"Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я хочу стати вашим замом. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погоджено нагорі". Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також іще одну – на посаду заступника з оборони. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", - заявив Абромавичус. Кононенко заявив, що таким чином урядовець намагається прикрити "провали у роботі".

Як живе фігурант гучного скандалу від БПП Ігор Кононенко

Як живе фігурант гучного скандалу від БПП Ігор Кононенко

Тиск на ГПУ. Заступник Генерального прокурора Віктора Шокіна Віталій Касько стверджує, що Кононенко передавав очільнику ГПУ спеціальні "довідки", у яких вказувалось, які рішення необхідно винести у тій чи іншій справі. 

"Кононенко хотів, щоб прокуратура у тих чи інших справах зайняла певну позицію. І ця позиція була прописана в цих" довідках ", - так заявляв Касько.

Сам Кононенко виступає проти звільнення Генпрокурора Віктора Шокіна, а з Каськом пообіцяв судитись.

Тіньова приватизація. Оточення президента Порошенка за активної участі Кононенка прибирає до рук підприємства енергетичного ринку, не чекаючи старту процесу приватизації – про це йдеться у розслідуванні "Української правди". За даними журналістів, маловідома компанія "Енергомережа", яку пов'язують з Суркісами та Кононенком, яка стрімко увірвалася на український енергетичний ринок, поступово захоплює енергетичний сектор, а її співробітники навіть беруть неформальну участь у роботі чотирьох державних розподільних компаній. В 2016-му "Енергомережа" від неформальної участі в енергетиці зробила перші кроки до контролю над державними компаніями.

Прес-служба "Енергомережі" зв'язок з Кононенком спростовує.

Вивід державних коштів у офшори. Схему "Кононенка-Герасимюка" з виведення грошей з державних рахунків за кордон оприлюднив екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. З посиланням на розслідування британського журналіста, Наливайченко стверджує, що має документи, які доводять зв'язок нардепа Ігоря Кононенка з компанією Intraco management Ltd, яка кожен місяць виводить з України за кордон від $ 100-300 тисяч. 

Наливайченко назвав офшор, через який досі виводяться гроші з бюджету України

Наливайченко назвав офшор, через який досі виводяться гроші з бюджету України

"Використання офшорних рахунків і компаній під час дії депутатського мандата в липні-травні цього року (2015-го – прим. ред.), використання олігархічної групою її серверів і проводок для проведення та оформлення всіх викрадених грошей спочатку на Віргінських островах, після цього в латвійські банки, після цього в австрійські банки... На цьому живе політична корупція з конкретними прізвищами в Україні", - зазначав Наливайченко.

Кононенко відповів, що наведені екс-главою СБУ документи нічого не доводять.

Підкуп депутатів. У "скупівлі" депутатів інших фракцій звинуватив Кононенка лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Як заявляв головний радикал, п'ятьох депутатів його політсили намагаються перекупити троє представників президентської фракції.

"Знову підкуповують депутатів. Шляхом погроз, шантажу, залякувань і банального підкупу. Один із наших колег Артем Вітко, на жаль, не витримав спокус грошима, чи невідомо чим, і сьогодні він уже перебуває в коаліції. За дорученням президента Порошенка зараз триває підкуп народних депутатів. Персонально цим займається Олександр Третьяков, Ігор Кононенко і позафракційний Олександр Оніщенко ", - так заявляв Ляшко.

Кононенко заявив, що Ляшко не має впливу на своїх депутатів, а такі заяви має підкріплювати документами. 

"Замовлення" Корбана. Лідер УКРОПу Геннадій Корбан у судовому процесі проти себе та арешті звинувачує особисто Ігоря Кононенка.

"Ігор Кононенко безпосередньо керував силовою операцією з мого затримання, розробляв її. Зв'язок він здійснював через такого собі полковника Демчину (Павло Демчина, перший заступник голови ГУ по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ – ред.), який безпосередньо здійснював моє викрадення та перевезення до Києва різноманітними транспортними засобами", – зазначив Корбан.

Крім того лідер УКРОПу неодноразово обвинувачував Кононенка у корупції – називав його "касиром" БПП, який контролює низку державних банків, "Укртранснафту", Одеський припортовий завод та інше.

Кононенко у відповідь пригрозив судом.

Розбрат у БПП. Через Кононенка у президентській фракції стався розкол – на засіданні фракції група депутатів звинуватила частину керівництва фракції в корупції та організації інформаційних провокацій.

Причиною конфлікту, начебто, стало інтерв'ю депутата Єгора Фірсова, в якому він сказав, що йому соромно сидіти за одним столом з Сергієм Березенком, і звинуватив Ігоря Кононенка в корупції. Народні обранці Іван Мельничук, Олексій Гончаренко та Юрій Луценко були обурені через вчинок Фірсова. Наслідком конфронтації стало було створення внутрішньофракційного об'єднання "Антикорупційна платформа", до нього увійшли 15 депутатів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація