Син Черновецького орендує іспанську віллу в олігарха з РФ

Син Черновецького орендує іспанську віллу в олігарха з РФ

Фото: УНІАН

Журналісти розповіли, чим займався в Іспанії син скандального екс-мера. 

Син колишнього мера Києва Степан Черновецький орендує віллу в іспанській Коста Браві у російського олігарха Василя Анісімова.

Про це йдеться в розслідування журналістів програми "Гроші".

Маєток, в якому і затримали українця іспанські силовики, розташований у містечку Сагаро неподалік Жирони, в малолюдному районі для багатіїв. Говорити із журналістам  представники будинку відмовилися.

Шикарну віллу Степан Черновецький орендував на два місяці за 174 тисячі євро. За інформацією джерел "Грошей", вілла на Коста Браві може належати одіозному  російському олігарху Василю Анісімову. З Черновецьким молодшим російського олігарха пов'язує  колишній заступник мера столиці, права рука Черновецького  - Денис Басс.Після втечі Леоніда Черновецького з Києва він зробив  кар'єру у Росії та  став гендиректором девелоперської компанії Coalco. Її власником і був російський олігарх Анісімов.  Наразі Coalco - один з найбільших землевласників в Московській області. Басса поставили керувати території, де розташовано дачі екс-голови "РЖД" Володимира Якуніна, родини президента "Транснафти" Миколи Токарєва та олігарха Аркадія Ротенберга. Всі ці люди - найближчі друзі президента РФ Володимира Путіна. Цікаво, що видання New York Time писало про те, що саме Анісімов вніс багатомільйонну заставу за українського олігарха Дмитра Фірташа.  Примітно, що в 2008 році у Барселоні затримали російських очільників мафії, які також були пов'язані з першими помічниками Путіна. Це було доведено іспанською прокуратурою. 

Чим насправді займався син Черновецького у Барселоні: ексклюзивне розслідування Грошей

Чим насправді займався син Черновецького у Барселоні: ексклюзивне розслідування Грошей

По сусідству із віллою, де мешкає Черновецький, оселилися колишні люди скандального екс-мера Києва. На одній з вулиць знімальна група помітила BMW із українськими номерам. Авто зареєстровано в Печерському районі Києва на Астхік Мхітарян – світську девицю та бізнес-вумен, яка є донькою Нвера Мхітаряна – екс-нардепа від "Партії регіонів". Колишній перший заступник "Правексбанку" Черновецького Роман Валесюк в 2009 перейшов на посаду заступника голови правління "Укрбудінвестбанку", 53%  якого на той момент належали Мхітаряну. Тобто найближча людина Леоніда Черновецького має безпосередній стосунок до родини Мхітаряна.

На вулиці журналісти побачили і позашляховик Land Cruiser з українськими номерами.

Належить він дружині екс-нардепа Вадима Столара,  якого також пов'язують із родиною Черновецького. Давати коментар щодо нерухомості у Коста Браві Столар відмовився.

Журналісти "Грошей" висунули свої версії затримання Степана Черновецького. Найлегше звинувачення, яке може загрожувати українцю  - ухиляння від сплати податків. Також він міг бути куратором відмивання батьківських мільйонів через каталонську нерухомість. 

Офіційно Степан Черновецький обіймає посаду звичайного юриста у компанії з нерухомості "Черда Інвестмент". Саме від неї тягнуться ниточки до всіх інших учасників цієї гучної та таємничої кримінальної справи.  "Черда Інвестмент" пов'язана із компаніями"Арм енд" та "Стар 77 холдинг".  У цих фірмах окрім Черновецкого фігурують українці, серед яких Роман Валесюк, та вірменин Ашот Маілян – брат Армана Маіляна.

Велесюк – колишній перший заступник голови "Правэкс-Банка" Черновецького; в 2015-му він значився генеральним менеджером клуба Степана Черновецького "Еліт боксинг промоушн".

Кажуть, що друг Черновецького Арман Маілян, якого у рідній Вірменії підозрюють в зв'язках з родиною прем'єр-міністра, допомагає вірменським чиновникам відмивати гроші через нерухомість.

Іспанські видання пишуть, що головною сферою "групи Черновецького" були багаторазовий продаж та покупка через підставні фірми елітної нерухомості в Каталонії. Продавали самі собі, аби відмиті кошти, а потім вкласти їх в офіційний бізнес. Такий, як елітний ресторан "Юбар"і в центрі Барселони за 10 мільйонів доларів.  Його публічним власником є Ашот Маілян, утім, Черновецький не приховує, що половина клубу – його.   

Раніше повідомлялося, що 12 червня в Барселоні під час спецоперації із боротьби з фінансовими злочинами було заарештовано 11 осіб, серед яких Степан Черновецький і бізнесмен вірменського походження, власник ресторану Арман Маілян. Як повідомили в поліції, підозрювані використовували ресторан, відкритий 2014 році, для відмивання коштів. Йдеться про махінації на суму мінімум 10 мільйонів євро, які були інвестовані в нерухомість. Також було встановлено зв'язок з компаніями, розташованими на Кіпрі та Віргінських островах. Згодом були опубліковані фотографії затримання співробітниками поліції Степана. 15 липня Степана Черновецького взяли під варту.

12 серпня Черновецький заявив, що його сина випустили з-під варти після розгляду його справи апеляційним судом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація