Скандал із агітацією: до справи "загадкового підвалу" в Сумах долучилася СБУ

Скандал із агітацією: до справи "загадкового підвалу" в Сумах долучилася СБУ

Тепер на місці працюють не лише поліцейські та прокурори.

У Сумах між прокуратурою та поліцією виник конфлікт через затриманих агітаторів однієї з політичних сил. У поліції стверджують, що професійно відреагували на повідомлення про підкуп виборців, а прокуратура вважає дії копів перевищенням службових повноважень, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Відео з бодікамер патрульних – єдине, що не вилучили слідчі прокуратури та СБУ. Саме на ньому зафіксований пістолет, що був у одного із агітаторів. Керівник Нацполіції Сумщини захищає дії підлеглих. "Це небезпечна людина, коли при ньому зброя. Хто він, що він, звідки – незрозуміло абсолютно. Правильно патрульні зробили, доставили відповідним чином", - заявив керівник ГУ НП в Сумській області Микола Лушпієнко.

У Сумах між прокуратурою та поліцією виник конфлікт через затриманих агітаторів

У Сумах між прокуратурою та поліцією виник конфлікт через затриманих агітаторів

Відео копи оприлюднили вже після того, як прокуратура назвала затримання агітаторів незаконним і звинуватила копів у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні політичній діяльності. "Документально факт наявності будь-якої зброї не зафіксований, в документах це не відображено, зброя жодна не вилучалась. Під час огляду місця події не було вилучено жодних коштів, списків, записів, будь-яких документів, які б могли свідчити про підкуп виборців", - пояснює керівник відділу прокуратури Сумської області Олександр Глядчишин.

У поліції пояснюють: не зафіксували і не оформили належним чином, бо не встигли, адже через півгодини приїхали працівники прокуратури і відсторонили поліцейських від розслідування. "Відсторонили від фактичних дій працівників поліції, розбиралися з цим громадянином, мабуть, відбирали пояснення, заяви, ми не знаємо, що вони робили з цими громадянами. Потім забрали цих громадян, коли термін перебування у три години сплив, у прокуратуру", - каже Лушпієнко.

Про імовірний підкуп виборців поліцію повідомили мешканці багатоповерхівки – людей насторожив великий натовп незнайомців, які по черзі заходили до підвального приміщення. Нині воно зачинене. Мешканці розповідають, що біля підвалу черги збиралися вже тричі, а самі люди неодноразово скаржилися до поліції. "Казали, що наче по 1000 давали. А чи правда чи ні?", - кажуть вони. Грошей ніхто з них не бачив.

Подружжя Дудченків кілька днів спостерігали за чергами до підвалу, зрештою, вирішили й самі поцікавитись, що у їхньому підвалі роздають. "Позначали, а що – хто знає? Оце картка у вас така є? Нема. Значить, звільніть приміщення. І цей керівник ОСББ теж там присутній, каже: у тебе нема картки – іди", - розповідає мешканець багатоповерхівки Леонід Дудченко.

Керівник ОСББ каже, що в його офісі розташована приймальня міського депутата від "Солідарності". "До мене звернулася громадська організація і хотіла проводити там свої зібрання. Я їм надав доступ у це приміщення. Факт того, що вам розповідають люди, що якісь списки, хтось когось відмічав, підкуп – я до цього не маю ніякого стосунку", - каже Віталій Середа. "Що відбувалося за вказаною адресою – мені не відомо, і які люди були присутні – мені також не відомо", - запевнив сам депутат Сумської міської ради Дмитро Хандурін.

Тим часом у полісменів, які виїжджали на виклик та затримували агітаторів, провели обшуки. Справу проти копів розслідують слідчі СБУ. Самих же агітаторів – двох чловіків із Києва та Нікополя – відпустили, але з’ясовують, що ж вони робили у підвалі багатоповерхівки.  

Кореспондент ТСН Оксана Солодовник

Повʼязані теми:

Наступна публікація