Скандал із медзасобами: "Епіцентр" пояснив, як маски опинилися на полицях магазину, генпрокурорка обіцяє перевірити це

Скандал із медзасобами: "Епіцентр" пояснив, як маски опинилися на полицях магазину, генпрокурорка обіцяє перевірити це

Фото: УНІАН

Компанія запевняє, що може надати фінансовий звіт про оплату рейсу.

Очільниця Офісу Генпрокурора Ірина Венедіктова заявила, що правоохоронці перевірять ситуацію з компанією "Епіцентр", де продають медичні маски, які доставили літаком "Мрія" з Китаю. Компанія, своєю чергою, підтвердила факт оплати рейсу цього літака і заявила, що частина вантажу призначалася для продажу.

"Оскільки це питання, яке реально для громадськості актуальне, резонансне, звичайно, ми також будемо його досліджувати і вивчати. Воно повз нас не пройде", - сказала в ефірі "Громадського" генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Водночас в "Епіцентрі" у зв'язку зі скандалом повідомили, що дійсно оплатили зазначений авіарейс, але не повідомляли про це спочатку, оскільки компанія вирішила не озвучувати участь у фінансуванні цього рейсу. Але наразі, переконують, можуть надати фінансовий звіт про оплату, яка була здійснена авіакомпанії "Антонов". 

"Всі знають, що зараз у всьому світі неймовірна конкуренція за медичні товари. Ціною великих зусиль, використавши багаторічні контакти з виробниками та постачальниками в Китаї, компанії вдалося закупити цей вантаж для України. Після складних переговорів досягнуто домовленостей з ДП "Антонов" на доставку вантажу попри величезний лист очікування на літак "Мрія" -  пояснив генеральний директор ТОВ "Епіцентр К" Петро Михайлишин.

У пресслужбі компанії зазначили, що на борту літака були гуманітарний та комерційний вантажі. У рамках загального вантажу на гуманітарні цілі закупили для українських лікарень два мільйони медичних масок, 75 тисяч захисних костюмів, 30 тисяч спеціальних окулярів. У компанії додали, що частина вантажу вже передали до Хмельницької області.

Фото: Магазин "Епіцентр"

Разом з тим, гендиректор визнав, що частина вантажу дійсно призначалася для продажу в мережі "Епіцентр".

"Ми - комерційна структура, яка заснована на принципах великих світових компаній і працюємо, аби забезпечити українців товарами першої необхідності", - сказав він.

Як стверджується, вантаж оформлений зі звільненням від сплати ввізного мита й ПДВ, від якого згідно зі змінами до законодавства звільняється всі медичні товари, як гуманітарного, так й комерційного призначення.

"Всі інші запити акумульовані і опрацьовані, і від 1 травня розпочинається доставка медичних масок, костюмів і окулярів в області України", - додали у пресслужбі.

Нагадаємо, народний депутат України та власник мережі гіпермаркетів "Епіцентр К" Олександр Герега написав листи меру Києва Віталію Кличку та до нардепів Верховної Ради з пропозицією придбати медичні товари протиепідемічного призначення у його компанії. Йдеться про товар, який привіз в Україну з Китаю літак Ан-225 "Мрія".

Справа в тім, що 23 квітня президент України зустрічав "Мрію" у Міжнародному вантажному аеропорту "Антонов" у селищі Гостомель. Тоді в Офісі президента говорили про "гуманітарний вантаж". 

Уперше від початку епідемії "Мрія" доправила медичний вантаж і до України

Уперше від початку епідемії "Мрія" доправила медичний вантаж і до України

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація