Скандальна заява посла Китаю про Крим підірвала намагання Пекіна представити себе як "миротворця" - Bloomberg

Скандальна заява посла Китаю про Крим підірвала намагання Пекіна представити себе як "миротворця" - Bloomberg

У Пекіні швидко "взялися за гасіння пожежі" в Європі після висловлювань посла про Крим, що нібито "спочатку належав Росії". / Фото: pixabay.com

Китайське посольство у Парижі заявило, що дипломат "висловив особисту точку зору".

Посол Китаю у Франції Лу Шає після скандальних заяв про Крим, що нібито "спочатку належав Росії", підірвав усі намагання лідера КНР Сі Цзіньпіна відбити напади США щодо зображення його країни як загрози світовому ладу. 

Про це повідомляє американське видання Bloomberg.

Зазначається, що Пекін "швидко взявся за гасіння пожежі" в Європі після висловлювань Лу Шає, який поставив під сумнів незалежність колишніх держав СРСР. Так, китайське посольство у Парижі заявило, що дипломат "висловив особисту точку зору". Мовляв, її не варто "перебільшувати".

Втім, шкоди для КНР заява посла таки завдала. Адже вона фактично повторила погляд президента-диктатора РФ Володимира Путіна щодо України та інших країн, які колись були у складі Союзу, наголошують у матеріалі.

"Це підірвало зусилля Сі зобразити Китай як нейтральну сторону, яка допоможе покласти край війні, яка розпочалася в лютому 2022 року", - пише Bloomberg.

За словами доцента кафедри політології Національного університету Сінгапуру Джа Ян Чонга, висловлювання Лу Шає та реакція офіційного Пекіна "були чимось на зразок автогола": "Цей інцидент свідчить про напруженість у зовнішній політиці Китаю".

Журналісти видання пишуть. що для Сі помилкові зауваження знаменують ще одну невдачу, оскільки він прагне змінити імідж Китаю на світовій арені після трьох років ізоляції після спалаху коронавірусу COVID-19. Водночас інцидент із заявою дипломата КНР, за даними Bloomberg, навряд чи завдасть Пекіну більшої шкоди у частинах Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

Експерти вважають, що багато європейських лідерів приймуть відмову Пекіна від коментарів Лу та продовжать переслідувати свої економічні та дипломатичні інтереси з країною. Особливо, менших і бідніших країн ЄС, які особливо цінують комерційні обміни з Пекіном.

Скандальна заява Лу Шає

Посол КНР у Франції Лу Шає в інтерв’ю французькому телеканалу поставив під сумнів суверенітет ексреспублік СРСР. Мовляв, ці країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародної угоди, яка б надала сили їхньому статусу суверенних країн".

Тим часом у китайському МЗС заявили, що "поважають суверенний державний статус" країн колишнього СРСР. У заяві наголошують, що "від моменту встановлення дипломатичних зв'язків Китай завжди дотримувався принципу взаємної поваги та рівності для розвитку двосторонніх відносин дружби та співробітництва".

Європейські парламентарії надіслали відкритого листа міністерці закордонних справ Франції Катрін Колонні з проханням оголосити посла Китаю Лу Шає персоною нон грата. Лист підписали майже 80 законодавців. У ньому наголошують: не справа Китаю чи іншої країни ставити під сумнів суверенітет інших. Особливо у час, коли в Європі триває війна.

Читайте також:

Договорився до міжнародного скандалу: Китай виправдовується через свого посла

Договорився до міжнародного скандалу: Китай виправдовується через свого посла

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація