Скандальні невибори в Маріуполі: чому не відбулося голосування та чи "зливають" місто Ахметову

Скандальні невибори в Маріуполі: чому не відбулося голосування та чи "зливають" місто Ахметову

Віддруковані бюлетені так і не потрапили на виборчі дільниці в Маріуполі / Фото: ТСН

Вибори в Маріуполі не відбулися, бо міськвиборчком відмовився приймати уже надруковані бюлетені.

У кількох містах на Сході України, поблизу лінії фронту, місцеві вибори фактично зірвані. І найбільша інтрига закрутилася навколо Маріуполя – українського південного форпосту. Дільниці зранку там так і не відкрилися, бо міськвиборчком відмовився приймати уже надруковані бюлетені. Хоча голова ЦВК Михайло Охендовський удень заявив геть несподіване. Якщо у Маріуполі та Красноармійську бюлетені таки приймуть і дільниці відкриються навіть о 18:00 вибори можуть бути визнані такими, що відбулися. Але цього не сталося.

Що або хто передували зриву голосування в Маріуполі, йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Кореспондент ТСН Сергій Гальченко цілий день провів у цьому місті. Місцеві волонтери та активісти в один голос заявляють, що фальсифікації чинилися на користь "Опозиційного блоку" при підтримці олігарха Ріната Ахметова і Центральної виборчої комісії.

У період активної фази війни Маріуполь – єдине місто, яке вийшло на свій захист. Тисячі людей тоді продемонстрували, що тут немає місця псевдореспублікам і "русскому міру". Але минув рік і "регіоналівська" еліта одужала, бо не відчула ніякої протидії ані від держави, ані від місцевих правоохоронців. Стратегічне портове місто, яке так мріє захопити президент Росії Володимир Путін, стало плацдармом для політичної атаки.

Маріуполь для донецького бізнесмена Ріната Ахметова – друге родове гніздо, і апріорі вважалося найгарячішим виборчим осередком країни. Міськрада, наприклад, на 90% складається з працівників заводів Ахметова.

Хто причетний до зриву місцевих виборів в Маріуполі

Хто причетний до зриву місцевих виборів в Маріуполі

"Усі ЗМІ тут працюють на "Метінвест", тобто на "Опозиційний блок". Їхні кандидати, не соромлячись, підкуповують людей. Я запитаю, хто це робить. Кажуть, що завод Ілліча. Ми розуміємо, що це не вибори – це підкуп, це корупція", – говорить місцевий громадський діяч, поет Федір Шишман.

Олігарх, який володіє тут практично усім, не хоче втратити свій вплив на місто. Тому Маріуполь – яскравий приклад застосування усіх відомих брудних політтехнологій.

"Ми виступаємо, щоб вибори відбулися. А зараз це місто зливають під Ахметова", – нарікає волонтер організації "Новий Маріуполь" Марічка Подибайло.

Не останню скрипку в нинішній ситуації грає ЦВК і явно не на боці прозорості процесу. Із 18 членів Маріупольської територіальної виборчої комісії 13 – члени продемократичних сил. І тільки п'ять – від "Опозиційного блоку". Засідання ТВК проводять у палаці "Метінвесту" Ахметова. Спочатку ЦВК несподівано міняє голову ТВК – ставить колишню комуністку, технічну людину від "Опозиційного блоку". І пані Юріна починає "плести павутиння".

"Вона робить перерву, кудись від'їжджає, її інструктують, і знову приїжджає", – стверджує місцевий громадський діяч, поет Федір Шишман.

Її завдання – зробити так, аби бюлетені виготовляли у друкарні "Приазовського робітника", яка належить заводу імені Ілліча і входить до холдингу "Метінвест", що контролюється Рінатом Ахметовим. Від нього на посаду мера Маріуполя йде топ-менеджер меткомбінату Ілліча Вадим Бойченко.

"Його найняв на роботу Ахметов. Ми розуміємо, що він ніколи не буде самостійною фігурою в керуванні містом", – наголошує місцевий громадський діяч, поет Федір Шишман.

Але зміна голови ТВК не допомогла. Демократів – більше. І пані Юріна не може проштовхнути рішення, аби бюлетені друкували на підприємстві Ахметова. Далі ЦВК пішла у ва-банк.

"Уночі приходить рішення про розпуск восьми членів ТВК, про їхнє зняття. Знімають усіх наших демократичних членів ТВК. Вони збирають комісію із сімох і голосують про те, щоб провести друкування бюлетенів на друкарні "Приазовський робітник", що належить "Метінвесту", – говорить громадський активіст Галина Однорог.

Тобто, зібралися члени від "Опозиційного блоку" і дали "зелене світло" друку бюлетенів на підприємстві Ріната Ахметова. Обґрунтовані пояснення таким рішенням Центрвиборчкому його голові пану Охендовському знайти вкрай важко.

"Є насправді проблеми з Центральною виборчою комісією. Різне говорять з приводу зацікавленості, що нібито зацікавили деяких представників ЦВК. Але насправді в мене неодноразово була розмова з Михайлом Охендовським і ми говорили про неприпустимість того, що твориться в Маріуполі", – каже голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Коли ЦВК, яка перебуває у віданні Адміністрації президента, явно виступає на боці "Опозиційного блоку", коли вночі для прийняття одіозного рішення про друкарню виводяться всі представники демократичних сил і парламентських партій зі складу комісії і продавлюється це рішення. Це говорить про велику змову. Маріуполь розміняли. На що? Ми ще дізнаємося, думаю", – зазначає координатор Маріупольської громадської організації "Разом" Петро Андрющенко.

ТСН запитала голову Донецької обласної військово-цивільної адміністрації і про підозри з приводу команд із Банкової, що підігрують "Опоблоку", і отримали рішуче заперечення.

"Насправді, я такої змови не бачу. Я такої команди не отримував. Якби я таку команду отримав би, я написав би рапорт про відставку", – запевняє Жебрівський.

Тим часом ситуація в Маріуполі щодня гіршала – одному з членів ТВК із продемократичної команди, голос якого мав стати вирішальним, погрожували.

"Він пішов проголосував за друкування, бо його голос мав бути вирішальним. У нього вдома просто сиділи люди з його родиною і йому наказували йти і робити", – стверджує громадський активіст Галина Однорог.

Бюлетені таки виготовили в друкарні, яка входить у холдинг Ахметова. Вони не охороняються кілька діб.

"Не можливо порахувати, ні скільки було надруковано бюлетенів, ні коли включили верстати, ні як вони працювали. Протягом 12-13 годин друк йшов без членів комісії. Скільки їх було надруковано, не відомо. Крім того, протягом двох діб бюлетені зберігалися в кімнаті з відкритим доступом, куди будь-хто міг спокійно зайти і ніхто їх не охороняв", – розповідає координатор Маріупольської громадської організації "Разом" Петро Андрющенко.

"Коли сюди вночі приходив пан Аброськін, керівник управління внутрішніх справ Донецької області, він нам сказав: "Я вам не обіцяв чесні вибори", – переказує громадський діяч Михайло Ливак.

Насправді ж ситуація у місті така: за різними соціологічними даними, "Опоблок" перемагає у виборах, проте цього разу його квота у місцевих радах повинна була б значно зменшитися. Якщо раніше там сиділи лише регіонали, то зараз 30-40% місць можуть зайняти продемократичні сили.

Також не зрозуміло і з посадою мера. Конкуренцію топ-менеджеру Ахметова Бойченку може скласти місцевий бізнесмен Юрій Тернавський. Тоді з'явиться реальний інструмент впливу на Ахметова та рішення його депутатів.

"Зараз нас намагаються повністю позбавити цього інструменту. Ми підозрюємо, що це результат домовленостей, досягнутих у рамках Мінських переговорів. Такий розподіл сфер впливу", – говорить координатор Маріупольської громадської організації "Разом" Петро Андрющенко.

Владі варто було б пояснити, що коїться в Маріуполі. Це мають зрозуміти ті, хто виходив на захист цього міста, це мають зрозуміти й українці, що втратили своїх найдорожчих людей, які захищали місто від війни.

Кореспонденти ТСН Сергій Гальченко, Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація