Скандальний депутат Артеменко придумав новий план "мирного врегулювання" в Криму

Скандальний депутат Артеменко придумав новий план "мирного врегулювання" в Криму

Фото: Reuters

Нардеп запропонував ввести на півострові подвійний суверенітет.

Україна не може здавати в оренду свою територію, проте можна знайти інші шляхи "врегулювання" ситуації в окупованому Криму.

Про це заявив народний депутат Андрій Артеменко, повідомляє "Еспресо.TV".

"Основою мирного врегулювання на півострові може бути експертна ідея, наприклад подвійний суверенітет чи міжнародна адміністрація на час перехідного періоду. Це дозволить відновити у Криму суверенітет України, а не втратити його остаточно",- наголосив він.

За словами Артеменка, Крим не може бути переданий в оренду, адже півострів - це територія України.

"Це аксіома. Можемо говорити про платне використання окремих інфраструктурних об'єктів. У міжнародному праві є термін international lease of territory (міжнародна оренда території)", - додав він, нагадавши про використання бази Чорноморського флоту Росії у Криму.

Окремо Артеменко зазначив, що у 2014 році народний депутат Антон Геращенко пропонував передати Севастополь в оренду Росії для врегулювання конфлікту між РФ та Україною.

Раніше відома газета The New York Times повідомила, що за тиждень до того як Майкл Флінн пішов з посади радника президента США з національної безпеки, в його офіс був доставлений пакет з пропозиціями про те, як глава Білого дому Дональд Трамп міг би зняти санкції з Росії. В цьому "мирному плані" пропонується здати Крим в оренду Росії. За інформацією видання, у складанні документа брав участь депутат Верховної Ради України Андрій Артеменко, член фракції Радикальної партії. У плані, зокрема, містяться вимоги про виведення всіх російських військ зі сходу України. Українським виборцям також запропоновано на референдумі вирішити, чи слід здати Росії Крим в оренду строком на 50 або 100 років. Посол України в США Валерій Чалий заявив, що український нардеп Андрій Артеменко не уповноважений представляти якісь альтернативні мирні плани від імені України.

Радикальна партія виключила Артеменка зі своїх лав та закликала здати мандат. Сам нардеп запевняє, що представники США самі до нього звернулися. Прокуратура Автономної республіки Крим склала підозру на народного депутата Андрія Артеменка з ст. 111 ч.1 Кримінального кодексу України – державна зрада.

Повʼязані теми:

Наступна публікація