Скасувати недоторканність та карати за кнопкодавство. "Голос" вимагає від Зеленського розпочати реформу Ради

Скасувати недоторканність та карати за кнопкодавство. "Голос" вимагає від Зеленського розпочати реформу Ради

Фото: УНІАН

Там вважають, що саме президент має внести законопроєкт.

Партія "Голос" вимагає від президента України Володимира Зеленського внести законопроєкт про зміни до Конституції щодо початку парламентської реформи.

Про це сказав лідер політсили Святослав Вакарчук 23 серпня під час брифінгу.

По-перше, від Зеленського вимагають зняти депутатську недоторканність. "Це треба робити без затягувань, буквально в перші дні роботи", - сказав Вакарчук.

По-друге, в "Голосі" вважають, що 450 депутатів -  "морально та політично застаріла кількість". Там наполягають, що депутатів має бути 300.

По-третє – боротьба з прогулами. "Ми маємо зробити так, аби депутати нарешті перестали не приходити на засідання". Так, зміни хочуть внести до статті, яка регламентує позбавлення депутатів їхніх мандатів.

"Ми вважаємо, якщо депутати не відвідують більше половини засідань на одній сесії, то їх потрібно позбавляти депутатського мандату. Те саме стосується кнопкодавства. Якщо депутат проголосує за когось іншого – це має бути підставою для позбавлення мандату", - пояснив Вакарчук.

І остання вимога "Голосу" – обмежити можливість бути депутатом двома термінами.   

"Логічним було б внесення такого законопроєкту саме президентом, тому що він це може зробити одноосібно, а нам доведеться збирати 150 підписів, що для нашої невеликої фракції було б проблемно", - наголосив лідер партії.

Нагадаємо, перше засідання Верховної Ради 9-го скликання відбудеться 29 серпня. На ньому новообрані нардепи мають сформувати президіум, комітети, фракції, затвердити склад Кабміну і призначити прем’єр-міністра. Окрім того, народні обранці в перші робочі дні можуть також призначити і глав силових відомств, зокрема генпрокурора. Поміж іншим ходять чутки, що нова Рада, яку було обрано на дострокових виборах, може оголосити проведення й дострокових місцевих. 

ТСН.ua з'ясовував, який вигляд матиме нова Рада та чого  очікувати українцям від нового парламенту в перші дні роботи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація