"Слугу народу" Скороход хочуть вигнати з фракції. Арахамія каже, що її чоловік залякував депутатів

"Слугу народу" Скороход хочуть вигнати з фракції. Арахамія каже, що її чоловік залякував депутатів

Фото: УНІАН

У фракції розповіли, чому вирішили виключити нардепку зі своїх лав.

Нардепку від "Слуги народу" Анну Скороход, яка пропонувала народним обранцям "грошову допомогу", виключать зі складу фракції, а її цивільним чоловіком, бізнесменом, який перебуває у розшуку в Росії, Олексієм Алякіним займатимуться правоохоронці, бо він погрожував депутатам профільного комітету з енергетики.

Про це заявив керівник фракції "Слуга народу" Давід Арахамія в кулуарах Ради.

"Вона мажоритарниця, її обрав округ, в неї було дуже гарне фінансування. Цей пан Алякін формально не в шлюбі з нею. Ми не знали, що вона з ним живе. Ми зараз дізналися, коли вона почала з ним ходити на комітети. Він залякував деяких депутатів, які входять до профільного комітету, вони до мене особисто підходили, було два кейси. Зараз багато людей підходять і говорять: "І до мене такі пропозиції були від неї". До НАБУ надійшли заяви. Були пропозиції такі - давайте когось візьмемо на "довольствіє"  так зване, пропонували гроші. Нехай цим займається НАБУ. Давайте відділимо політику від роботи правоохоронних органів", - наголосив він.

Водночас Арахамія відмовився назвати прізвища депутатів, яким погрожував Алякін, пояснивши, що "це люди з кримінальних кіл".

"Я не хочу нікого підставляти, потім будемо просити надавати охорону кожному члену комітету. Ви гуглили, хто такий пан Алякін? Це енергетичний ринок, енергетичне забезпечення країни, це безпека. Це не про скандали, це не інакомислення тощо. Це є енергетична незалежність держави. Я знав, що є отака людина, яка дуже-дуже стрьомно виглядає, в розшуку. Щодо правоохоронних органів - ми не маємо права втручатися, нехай вони працюють", - додав він.

Також Арахамія заявив, що Анну Скороход, ймовірно, скоро виключать зі складу фракції "Слуга народу".

"Що стосується самої пані Скороход - я буду особисто виносити рішення про виключення її з фракції, тому що немає ніякого сенсу перебувати у фракції і не підтримувати жодного рішення. Подивіться всі її голосування. Навіщо вона нам у фракції? Для чого людина перебуває у фракції, коли вона не виконує жодного рішення фракції. Я з нею говорив, казав: "Ти повинна зрозуміти, ти у фракції чи ні". Ми ухвалили правило - якщо 70% фракції голосує за якесь рішення, то 30%, які в меншості, повинні дослухатися і робити так, як домовилась більшість", - наголосив він.

Своєю чергою представник президента України Володимира Зеленського в Кабміні Андрій Герус розповів, що Алякін спілкувався з деякими народними депутатами з профільного комітету і "висловлювався в досить неприємній манері".

"Коли були певні дискусійні моменти, зокрема, хто буде головою підкомітету з атомної енергетики. Ми намагалися це питання вирішити всередині. Але, на превеликий жаль, вона поводилася все більше і більше таким чином, демонстративно показувала, що вона скоріше проти нашої фракції. Вона показувала, що буде робити все, щоби заважати нам ухвалювати якісь законопроєкти. Останній місяць вона голосувала проти тих питань, які ми підтримували, або за ті питання, які ми не підтримували", - розповів він.

Також представник президента в Кабміні пояснив, що, ймовірно, Скороход проводила свого чоловіка на засідання комітету як гостя або оформила його як помічника, що дає можливість відвідувати засідання.

За словами Геруса, Алякін говорив нардепам, що "ми зробимо вас медійно неприємно знаменитими". На його думку, це не є питанням Кримінального кодексу.

"Одне зі складних питань, які у нас виникли, коли з’явилися правки, які зривали анбандлінг "Нафтогазу". Ми розуміємо, що "Нафтогаз" зараз у важкій дискусії з "Газпромом". І якщо ми будемо не відповідати європейським правилам, "Газпром" буде це використовувати, щоби не подовжувати транзит газу через Україну. І коли вона своїми правками допомогала "Газпрому", це вже почало викликати певні запитання", - зазначив він.

Тим часом Арахамія оприлюднив ймовірну версію роботи Скороход на Росію.

"Якщо її чоловік в розшуку в Росії, можливо, йому сказали: "Якщо ти пригальмуєш анбандлінг, який Росії дуже треба пригальмувати, тоді ми з тебе знімемо підозри. І в нього є його дружина, яка також підбурювала інших, мовляв, давайте проголосуємо потім, потягнемо час. А зараз, коли запахло смаженим, треба вийти на трибуну і заявити про політичне переслідування. Це суто корупційна складова. Пані Скороход не має жодного політичного переслідування щодо її позиції, це маячня. Вона - пані окрема думка", - резюмував керівник фракції.

Тим часом нардепка від фракції "Голос" Олександра Устінова написала на своїй сторінці у Facebook, що йдеться про голосування Скороход проти закону за ринок землі.

"Вона мажоритарниця, яка пройшла по округу Онищенко, який теж був бізнес-партнером Фукса. До речі свою "квоту" на виступ пані Скороход віддало ОПЗЖ. Одні дивні співпадіння", - додала вона.

Народна депутатка Скороход заявила сьогодні про політичні переслідування і затримання іі чоловіка (партнера Фукса) через...

Опубликовано Ustinova Alexandra Четверг, 14 ноября 2019 г.

Зауважимо, що цивільний чоловік Скороход - колишній власник російського банку "Пушкіно" Олексій Алякін. Бізнесмена розшукує МВС РФ за підозрою в шахрайстві в особливо великому розмірі. В Україні він є власником будівельної компанії "Прогрес Буд" (Бориспіль, Київська область). Алякін є бізнес-партнером підприємця Павла Фукса. 2013 року бізнесмен отримав українське громадянство, але 30 липня 2018-го Державна міграційна служба скасувала це рішення. Його арештовували в Україні у вересні 2018-го, але згодом відпустили. 

Нагадаємо, 14 листопада під час засідання Верховної Ради Анна Скороход заявила про те, що її чоловік був затриманий нібито через те, що вона голосувала проти земельного закону. У відповідь Арахамія заявив, що партія до затримання чоловіка політика не має жодного стосунку і що Скороход неодноразово пропонувала своїм колегам "грошову допомогу".

Раніше САП через поширену в ЗМІ інформацію відкрила кримінальне провадження за фактом можливої корупції серед народних депутатів. Розслідувалося можливе одержання хабара 11 народними депутатами, членами парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики.  Президент України Володимир Зеленський висловив думку, що депутати фракції "Слуга народу", а саме члени фінансового комітету, мають пройти детектор брехні. Політики поліграф пройшли. Лідер фракції Давид Арахамія заявляв, що знає про "непрямі факти" хабарництва депутатів від "Слуги Народу".

Повʼязані теми:

Наступна публікація