Спецпрокурор США взявся за екс-нардепа Артеменка, який пропонував план примирення з Росією

Спецпрокурор США взявся за екс-нардепа Артеменка, який пропонував план примирення з Росією

Фото: УНІАН

Колишнього нардепа допитували щонайменше двічі, а за кілька тижнів він постане перед великим журі.

Позбавленого громадянства та мандата народного депутата України Андрія Артеменка допитала команда спеціального прокурора США Роберта Мюллера.

Про це сам Артеменко повідомив виданню Politico.

За його словами, працівники команди Мюллера зустрічалися з ним щонайменше двічі та розпитували про деталі його взаємодії з чиновниками адміністрації президента США Дональда Трампа.

"Йдеться про конгресменів, сенаторів та представників адміністрації Білого дому", - додав він у телефонній розмові у п'ятницю, 18 травня, після чергової зустрічі з членами команди спецпрокурора Мюллера.

Український нардеп пропонує передавати Крим в оренду Москві

Український нардеп пропонує передавати Крим в оренду Москві

Водночас Артеменко відмовився назвати імена конкретних людей, про яких запитувало ФБР.

За словами колишнього нардепа, загалом йому було представлено список з більш ніж 140 запитань, і 1 червня він має відповісти на них, поставши під присягою перед великим журі.

Зазначимо, що Артеменко привернув увагу американських розслідувачів через його спроби встановити альтернативний канал для угоди з президентом Трампом, за якого його адміністрація скасувала б антиросійські санкції, введені Білим домом за його попередника Барака Обами. Згідно з "планом Артеменка", в обмін Кремль мав вивести свої війська з Донбасу, тоді як в Україні було б проведено референдум щодо "передачі Криму в оренду" на 50-100 років. 

За цим фактом Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада). Також слідство з'ясувало, що Артеменко отримав громадянство Канади. У результаті в Україні Артеменка позбавили депутатського мандату та громадянства. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація