Співвласник клініки "Борис" розповів, чому вирішив іти до Ради і чи планує очолити МОЗ

Співвласник клініки "Борис" розповів, чому вирішив іти до Ради і чи планує очолити МОЗ

Фото: УНІАН

За словами Радуцького, він прагне "капіталізувати Україну".

Засновник і співвласник клініки "Борис" Михайло Радуцький, який увійшов до списку партії "Слуга народу" під 18 номером, не планує очолювати міністерство охорони здоров'я.

Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Я не піду. Я вважаю, що я набагато більше користі принесу не як чиновник, а як ідеолог, як експерт. За останні 50 років у мене було багато можливостей виїхати. Але я не поїхав і зараз йду до парламенту. Чому? Я хочу капіталізувати країну. Хочу, щоби країна подорожчала. Щоби чиновники з телевізора перестали розповідати про те, що нам потрібно 25 років, щоб досягти рівня ЄС. Я хочу досягти цього рівня набагато швидше", - наголосив він.

Також Радуцький спростував інформацію, що міністерство нібито може очолити народний депутат Андрій Шипко.

"Ні, це фейк... Може, я чогось не знаю? Ви бачили в списку партії "Слуга народу" Ігоря Коломойського?"- сказав він у відповідь на слова, що нібито український бізнесмен пророкував Шипку місце міністра.

За словами Радуцького, так само не прагне очолювати МОЗ відомий в Україні педіатр Євген Комаровський

"Комаровський не хоче йти на держслужбу. І до парламенту теж, все-таки наш парламент мало відрізняється від держслужби, хоча я сподіваюся, що багатьох речей у ньому більше не буде, які були раніше. Може ж Київрада вже чотири роки голосувати особисто - пальцями (від 2015 року в Київраді було встановлено систему "Рада-4", яка розпізнає відбитки пальців, - прим.ред.), то чому Верховна Рада не може?" - додав медик.

Водночас Радуцький зазначив, що готовий очолити парламентський комітет, проте це не є його метою.

"Це можу бути не я, важливо тільки, щоб це була людина, яка розділяє програму президента щодо медицини, і беззаперечно допомагала міністру. Це точно має бути людина з партії "Слуга народу". Я - значить я, хтось інший - значить, хтось інший. Щоб не було як з [Олександром] Квіташвілі (колишній міністр охорони здоров'я - прим.ред.) і [Уляною] Супрун (виконувачка обов’язків міністра охорони здоров'я). Мені їх жахливо шкода - кожен по собі, вони хороші хлопці, а приходять до комітету - і там більшість, яка, до речі, теж із партії президента, починає їх знищувати. Так не повинно бути", - вважає він.

Окремо Радуцький запевнив, що "все позитивне в медицині, що було зроблено Квіташвілі і Супрун, залишиться".

"Я не випадково згадав про Квіташвілі - дуже багато з того, що зробила і узаконила Супрун, це насправді напрацювання Квіташвілі. Просто він виявився менш мужнім, ніж вона. І я його вважаю одним із найкращих міністрів охорони здоров'я України. Знаєте, якщо повернути сьогодні всі ті "чорні" гроші, які крутяться в медицині, і знайти їхній механізм потрапляння до бюджету - у нас 10% ВВП буде. І для цього і потрібна страхова медицина: коли у вас буде оплачена страховка, вас вже ніхто не змусить платити ще якісь гроші лікарю. Мені хочеться сприяти цьому. Я 28 років "б'юся головою об стінку" в плані медичного бізнесу. Так, мені вдалося досягти успіху в приватній медицині, але приватна медицина не може існувати як окрема держава. Якщо немає системи охорони здоров'я, як такої, в бізнесі це сильно відчувається. Медицина повинна працювати за економічними законами, і тоді у неї є всі шанси стати не "бюджетовитрачальною" галуззю, але бюджетоутворювальною", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше у МОЗ сказали, що заяви кандидата у президенти Володимира Зеленського про реформи в охороні здоров’я демонструють його необізнаність у цьому питанні. Зеленський в інтерв'ю серед іншого нарікнув на роботу швидких. Також у МОЗ розкритикували слова Євгена Комаровського, якого Володимир Зеленський представив як радника з медицини. Той говорив про вакцинацію в Україні та "катастрофічний дефіцит медичних кадрів". Під час дебатів на НСК "Олімпійський" Зеленський також емоційно облаяв медичну реформу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація