Спланований "Карфаген": опубліковано листування організаторів мітингу під Радою

Спланований "Карфаген": опубліковано листування організаторів мітингу під Радою

Журналісти заскочили нардепів на листуванні у чаті щодо організації акції протесту біля стін парламенту.

Акція протесту, яка другий день триває біля Верховної Ради України в центрі Києва, була ретельно спланована українськими партіями.

Відео, на якому зафіксовано, як народний депутат від "Свободи" Андрій Іллєнко переглядає чат під назвою "Карфаген" на своєму телефоні, зняв журналіст Андрій Дзіндзя, пишуть "Букви".

За даними видання, в чаті організатори акції протесту під Верховною Радою координують свої дії і обговорюють певні деталі.

Зокрема, як розшифрували журналісти, координатор громадського руху "Чесно" Микола Виговський скаржиться, що "не бачу варіантів, як втулити в медреформу наші вимоги тепер".

"Якщо ми вже допустили розгляд... логічна позиція", - зазначив він, пізніше поцікавившись порядком денним на четвер, 19 жовтня.

"На четвер у порядку денному стоїть виборча і недоторканність?" - запитує Виговський.

Водночас із листування зрозуміло, що кожна партія приводила людей на заздалегідь визначене місце під Радою. Наприклад, представниця "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі Ольга Галабала пояснює комусь місце, де можна знайти їхніх "прихильників": "Грушевського. Точка Автомайдану. Як дивитися на головний вхід з Грушевського - ліворуч", - пише вона.

До того ж видання знайшло у листуванні пояснення тому, що організатори "відпустили людей" з-під парламенту до четверга.

"Сьогодні мотивувати значну кількість людей, щоб вони стояли день і ніч до вечора четверга навряд чи вдасться. Такі реалії. Напевно, варто дати людям відпочити і подумати про збір у четвер", - заявив лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко.

Своєю чергою виконавчий директор громадської організації "Центр UA", координатор громадського руху "Чесно" Інна Борзило запропонувала розбити штаб до четверга.

"Потрібно розбити... штаб з організаторів до четверга і закликати людей прийти в четвер. Чи подав хтось оформлену заявку на завтра або четвер?" – запитує вона у чаті.

Окрім цього, повідомляє видання, у чаті "засвітилась" нардеп від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук, а також за переглядом листування під час засідання Верховної Ради був помічений нардеп від ВО "Свобода" Михайло Головко.

"Дивує назва чат-групи "Карфаген". "Патріоти" України називають свій чат іноземним словом, замість якогось патріотичного або антикорупційного. Найімовірніше, тут простежується конотація з відомим крилатим латинським виразом "Карфаген повинен бути зруйнований", - резюмувало видання.

Нагадаємо, від 17 жовтня в Києві представники різних політичних сил протестують під стінами Верховної Ради за проведення політичної реформи. Урядовий квартал був перекритий правоохоронцями, між ними та демонстрантами час від часу виникали сутички.

Мітингувальники вимагають зміни виборчого законодавства, зняття депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду. Увечері демонстранти розійшлися, але біля Верховної Ради залишилися намети з "оргкомітетом" мітингу.

Організатори мітингу заявляють, що їхня акція була результативною і закликають своїх прибічників продовжити її у четвер, 19 жовтня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація