Справа Чорновол: у чому ексдепутатку підозрює ДБР та хто став на захист колишньої активістки

Справа Чорновол: у чому ексдепутатку підозрює ДБР та хто став на захист колишньої активістки

Фото: ДСНС

Слідчі стверджують, що обвинувачення обґрунтовані, а численні політики вважають це помстою та реваншем.

10 квітня від ранку до Чорновол прийшли слідчі ДБР з обшуком. В ухвалі щодо проведення слідчих дій було вказано, що справа стосується подій, що відбулися 18 лютого 2014 року. Тоді, під час Революції гідності, мітингувальники підпалили офіс Партії регіонів в урядовому кварталі. Активісти штурмували і закидали "коктейлями Молотова" офіс регіоналів.

В ухвалі суду зазначається, що тоді нібито Чорновол вбила Володимира Захарова 1948 року народження, який, на думку слідчих, помер внаслідок того, що політикиня та її спільник, якого ще не встановили, підпалили будівлю на вулиці Липська, 10, де був головний офіс Партії регіонів. Того ж дня ексдепутатці офіційно оголосили про підозру в умисному вбивстві. Державне бюро розслідувань таким чином сформулювало підозру: "підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій знаходився офіс однієї з політичних партій. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 року народження, який знаходився у приміщені партійного офісу". І розмістило відео з фрагментом запису 6-річної давнини:

ЩО КАЖЕ ЧОРНОВОЛ

Активістка підтверджує і не цурається того, що дійсно підпалювала офіс Партії регіонів. Під час найкривавіших подій Революції, каже, намагались всіма силами відволікти силовиків, які тим часом почали стріляти на Майдані. Звинувачення у вбивстві вважає відверто сфабрикованими.

"Я визнаю те, що я брала участь у Революції Гідності. Я брала участь активну, зокрема, і 18 лютого 2014 року, від самого ранку до самого ранку наступного числа. Я підпалювала офіс Партії регіонів, щоб відволікти карателів від Маріїнського парку, які почали вбивати активістів Майдану. Так, я це робила. Але свідчення я зараз давати не буду з тієї причини, щоб не дати їм можливість притягувати інших майданівців по моїх свідченнях", - заявила Чорновол на сходах ДБР перед тим, як пройти в середину і відмовитись від свідчень.

Справу проти себе Чорновол називає помстою всім учасникам Майдану.

Запобіжний захід Чорновол: колишня депутатка заявила про відвід судді

Запобіжний захід Чорновол: колишня депутатка заявила про відвід судді

ЩО КАЖЕ ДБР

В ДБР стверджують, що політичного підтексту в справі нема. Розслідування спирається на доказову базу, зібрану МВС у постмайданні роки. У 2017-у, кажуть у ДБР, справа потрапила до управління спецрозслідувань генпрокуратури, де її "поклали під сукно".

"За рішенням колишнього Генерального прокурора, вказане кримінальне провадження передане для здійснення досудового розслідування до Управління спеціальних розслідувань ГПУ, співробітниками якого з 2017 року до передавання провадження в ДБР не проводилось жодної слідчої дії", — пояснює в. о. директора ДБР Олександр Соколов.

Соколов окремим зверненням зауважив, що "у лютому 2020 року Моніторингова місія ООН з прав людини надала Україні рекомендації, зокрема щодо розслідування вбивств, вчинених під час акцій протесту на Майдані. В них констатується відсутність підозрюваних за фактом загибелі Захарова, який не брав участі у протестах". І протягом останніх трьох місяців управлінням, яке спеціалізується на розслідуванні подій під час Революції Гідності, повідомлено про підозру "12 особам, серед них 6 правоохоронців, 4 судді, 2 "тітушки", з них 3 особи причетні до вбивств активістів".  В. о. керівника ДБР заявив, що ці результати кращі, ніж ті, яких досягнуто Департаментом спецрозслідувань ГПУ в 2019 році.

"Ми розуміємо хвилювання громадськості у зв’язку із розслідування справ, які пов’язані із подіями на Майдані, але я хочу Вас запевнити – ДБР буде діяти виключно в рамках Закону і з повагою до кожного громадянина, захищаючи права і свободи всіх без винятку та привілеїв", - стверджує Соколов, і водночас наголошує, що Чорновол підозрюється аргументовано.

❗️ Звернення в. о. Директора ДБР Олександра Соколова щодо «справи Чорновол» 10 квітня 2020 року слідчими Державного...

Опубліковано Державне бюро розслідувань Вівторок, 14 квітня 2020 р.

ХТО ВСТАВ НА ЗАХИСТ ЕКСДЕПУТАТКИ

За ексдепутатку вступились численні політики, як чинні, так і активні під час Майдану. Попередній президент України, а нині народний депутат Петро Порошенко назвав підозру та обшуки "жахливим символом реваншу".

"Це сьогодні має жахливий символізм. Це означає перемогу антимайдану. Перемога сил реваншу. Я думаю, що дуже символічно, коли адвокат Януковича обшукує і видає підозру, і намагається заарештувати вдову героя АТО, матір 2 дітей, активістку Майдану, на яку було здійснено замах. Коли вони випускають бійців "Беркута", які розстрілювали Майдан, і заарештовують активістів Майдану", – наголосив Порошенко та закликав президента Зеленського втрутитись у ситуацію.

Підтримав Чорновол і чинний міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він вважає справу проти активістки помстою, організованою колишнім адвокатом президента-втікача Віктора Януковича Олександром Бабіковим, який нині є першим заступником голови ДБР. Чорновол вважає особистим ворогом Януковича, адже саме вона проникла у Межигір'я та першою розказала про корупційні схеми Януковича. "Адвокат Януковича, пан Бібіков. Ви наплювали на конфлікт інтересів, як керівник ДБР і інспірували справу проти Тетяни Чорновол – особистого ворога Януковича. Справи немає, є тільки ваша жага помсти. Пан Бібіков, я був теж на Майдані 18 лютого 2014 року – я такий же як Таня – приходьте до мене, чекаю. Спробуйте. А краще підіть до біса з держслужби, або до Януковича назад", - заявив міністр.

Безпідставність обвинувачення підтверджує і колишній очільник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, який займався справами Майдану. Горбатюк розповів, що епізод із вбивством працівника "Партії регіонів" вже перевіряли, але з'ясували, що чоловік, який загинув, міг вийти зі штабу "Партії Регіонів", де була пожежа. Всі співробітники залишили це приміщення, а загиблий залишався і намагався винести з будівлі накопичувачі та сервери.

На суді щодо обрання запобіжного заходу та на допиті у ДБР Чорновол прийшли підтримати десятки чинних та колишніх депутатів, а також активні під час Революції гідності політики, зокрема Олександр Турчинов та Арсенія Яценюк.

Підозра для Чорновол: що слідчі знайшли у будинку екснардепки та чи затримали її

Підозра для Чорновол: що слідчі знайшли у будинку екснардепки та чи затримали її

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Перезавантаження ДБР
Наступна публікація