Справа Каті Гандзюк. Жахлива історія активістки, яку жорстоко вбили за Україну без корупції

Справа Каті Гандзюк. Жахлива історія активістки, яку жорстоко вбили за Україну без корупції

Фото: Хто замовив Катю Гандзюк?

Виконавці замовлення отримали невеликі строки, а замовники досі не встановлені.

Цього тижня винесли вироки вбивці Катерини Гандзюк, який вилив сірчану кислоту - шість із половиною років, а решта банди - за угодою зі слідством - отримала ще менші строки: від шести до трьох років ув’язнення. За цією угодою - вони визнали свою провину - і розказали правоохоронцям про інших учасників цього злочину, йдетися у сюжеті ТСН.Тиждень.

2014 року Гандзюк вже була найбільшою політичною занозою для всієї влади півдня України. Вона – це херсонський майдан, викриття та переслідування сепаратистів, це спроба реформи поліції в регіоні та допомога фронту. У червні 2018 року за два тижні до нападу на Катерину був здійснений напад на її друга журналіста Сергія Нікітенка. Вона отримала опік майже 40% тіла. Швидка, лікарня, потім літаком в Київ. Катя померла через три місяці – після 14 операцій. Минув майже рік. У її дворі досі нема нічого про активістку Катерину Гандзюк - крім страшної кислотної плями. Вона би і не хотіла якусь меморіальну табличку, кажуть друзі. Вона б хотіла, щоб в пам’ять про неї всі причетні отримали за власними заслугами.

Засудженим було байдуже, кого вбивати. Більшість із них знали Катерину особисто. Васяновичу, який так картинно розкаювався, вона збирала гроші на протез. Торбіну знаходила гроші на бензин для добровольців на передовій. За свій напад вони заробили по 500 доларів. Батько Каті, херсонський лікар Віктор Гандзюк в цей день остаточно переконався, що справедливості не буде: "Вони забрали Твоє життя. На замовлення інших мерзотників вони стратили Тебе, показово, жорстоко, зухвало, з муками. За тридцять срібників. Шкодують? Не думаю. Шкодують, що попалися. Але таке правосуддя. Угода... Прокуратура торгується з вбивцями, як на східному базарі".

Рік тому Катя вірила, що всі десятки нападів з ножами, кулаками, спроб вбивства і навіть вбивств – це ланки одного ланцюга, що плете Росія через місцевих корумпованих та перефарбованих політиків та правоохоронців. Нападу на саму Катю складається із кількох ланок. Безпосереднім виконавцем був Микола Грабчук, який облив дівчину кислотою. Інші учасники нападу – Васянович, Вишневський, Горбунов. Вся ця група знаходилася під впливом Сергія Торбіна, який координував та організовував весь напад. Наступною ланкою, яка повинна вивести слідство на замовників, називали Ігоря Павловського, якого пов’язують із силовими акціями, підпалами автомобілів та низкою нападів. Павловського заарештували через кілька днів після смерті Каті. Весною цю підозру з Павловського зняли.

Але куди ланцюг тягнеться далі? І що таке зробила Катя, що вони наважились на вбивство. "Від перших днів прізвища Мангер (голова обласної ради), Рищук (перший заступник голови Херсонської ОДА) і Гордєєв (голова Херсонської ОДА) фігурували у всіх друзів дотичних до херсонської політичної тусовки. Їм було потрібно залякати. Якщо коротко – то дістала. Це дістало і мотивувало їх це зробити", - вважає Нікітенко.

Кожен із них міг мати на Катю зуб. Поки що підозру вручили лише Владиславу Мангеру. "У ймовірних замовників були амбіції – чи піти до Ради, чи залишитись на посадах, чи зайняти нові посади в місті. Вони розуміли, що при Каті це буде дуже важко зробити", - переконаний батько Гандзюк.

Та від грудня слідство у справі зосередилося на одній з можливих версій, яка пов’язана із повідомленнями Катерини на її сторінці у соцмережі: "Обпалений ліс з отих згорілих 600 гектар, який вивозили сьогодні фурами прямо в той час, коли на площі перед ОДА обласна влада та браконьєри масштабом поменше влаштували спецолімпіаду про те, хто з них більший патріот і має першочергове право палити і пиляти".

Пожежа в Олешківському районі, в результаті якої вигоріло 600 гектарів лісу, була спричинена підпалами у багатьох місцях. Палили так, щоб пожежа знищувала лише кору дерев. За підозрами місцевих активістів, все це було спеціально сплановано, щоб пізніше все тут вирубати і продати. "Улітку накладається мораторій і забороняється вирубувати ліс. Підпалили ліс. Ліс згорів. І влітку можна цей ліс як горілий. Кора зверху згоріла, а всередині все лишилося ціле. І вони його продають як нормальний ліс", - переконаний активіст Дмитро Діновський.

Олешківський ліс - найбільший рукотворний ліс у світі. Його почали садити ще в 19 столітті, продовжили після Другої світової війни, тому що сосни – це єдине, що може врятувати регіон від перетворення на маленьку Сахару. Поки що він просякнутий вологою весняних штормів. Та дуже скоро вода піде у пісок і сосни знову зможуть запалати.

Колись 100 тисяч гектарів лісу посадили наші пращури, щоб не віддавати це місце пустелі. Та сьогодні деякі їхні нащадки вирубують та випалюють цей ліс, щоб отримати фантастичні прибутки. Активіст Дмитро Діновський розповідає: перед загибеллю Катерина особливо цікавилася однією ідеєю обласної влади, бо Мангер та його помічники планували створити національний парк Гілея, керівництво якого буде контролювати все, що відбувається в лісгоспах області. Необхідність створення парку пояснюють саме збереженням лісу від браконьєрських атак та підпалів. Проте активісти підозрюють – керівництво області планувало монополізувати цей процес. "Обласна рада контролювала би всю вирубку лісу в Херсонській області. Вони б зробили свою монополію таку. В них була б охорона, яка дивилася за директором лісгоспу. Весь бюджет, вся каса йшла би повністю через національний парк. Річний бюджет тієї вирубки складає 400-500 млн грн. За це можна воювати", - додав Діновський.

Півмільярда - ось за що виявляється можна вбити. Та одна справа – чути звинувачення з вуст громадських активістів. І вже зовсім інша – чути підтвердження від представників влади. Павло Потоцький – голова Олешківської районної ради. Він підтверджує – банда Торбіна, яка пізніше вбивала Гандзюк, заїхала в район в травні саме перед пожежами. "Я повідомляв правоохоронні органи, що заїхала ця група Торбіна. Ми знали про це. Але нам тоді сказали, що це самооборона. Номери телефонів цих осіб вони билися якраз в цих квадратах, де були підпали. Юрій Луценко сказав, що до цієї схеми з вирубки може бути причетний колишній заступник губернатора Євген Рищук", - повідомив Павло Потоцький, голова Олешківської районної ради.

Олешківський район – вотчина Євгена Рищука. Вже не заступник голови ОДА, бо в квітні написав заяву про відставку, але залишається депутатом облради, який активно виступає по телебаченню і хоче до парламенту. У телефонній розмові Рищук сказав, що не знав Гандзюк і жодного фігуранта кримінальної справи.

Несподівано він погоджується говорити лише телефоном. "Проти мене грали СБУ. Нас просто призначили. Якби я не йшов на вибори, нікому б я не був потрібен. Усі ці активісти - вони даром не ходять. На жаль, це політична справа. Чи не більше ні менше. Політика, політика, політика. Жодного доказу немає. На жаль, 22 липня про Катерину Гандзюк все забудуть. Політика закінчиться. І не могло бути, тому що я порядна людина", - заявив чиновник.

Рищук наполягає – до вбивства мають відношення люди в погонах. Проте подробиці розповідати відмовляється. Усі співрозмовники дуже сподіваються, що справу Каті доведуть до кінця, але сумніваються, що покарання дійде до замовників. Саме це покарання і було б справжнім пам’ятником для Каті. 

Станіслав Ясинський

ТСН.Тиждень дізнався, за що убили Катю Гандзюк

ТСН.Тиждень дізнався, за що убили Катю Гандзюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація