Справа MH17: після оприлюднення імен підозрюваним керівникам армії РФ висунуть підозри - Зеркаль

Справа MH17: після оприлюднення імен підозрюваним керівникам армії РФ висунуть підозри - Зеркаль

Фото: Associated Press

За словами заступниці очільника українського МЗС, згодом кількість встановлених причетних зросте.

Першим чотирьом підозрюваним у причетності до авіакатастрофи Boeing рейсу МН17, який було збито над Донбасом 2014 року, висунуть підозри після того, як Спеціальна слідча група оприлюднить їхні імена.

Про це заявила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, пише "Інтерфакс-Україна".

"Імена буде оголошено. Буде висунуто підозри. Після цього має запрацювати сам кримінальний суд Схіпгола (Нідерланди - прим.ред.), який розглядатиме цю справу. Але доки суд не встановить провину таких-то, не можна сказати, що вони є винними... Це тільки верхівка. Звісно, потім кількість людей, які причетні до цього, буде набагато більшою, ніж ці чотири людини, яких буде оголошено", - пояснила вона.

За словами Зеркаль, йдеться про керівників російської армії.

"Передати зенітно-ракетний комплекс "Бук" бойовикам без дозволу керівництва не можна. Вже є вся інформація про те, як заїжджав "Бук", але немає інформації про те, хто стріляв, хто несе відповідальність", - додала заступниця глави МЗС.

Окрім цього Зеркаль анонсувала "цікаву презентацію Bellingkat".

"Вони завжди йдуть далі, ніж офіційна група розслідування", - зазначила вона, наголосивши, що Нідерланди і Австралія просуваються "у рамках своєї претензії до росіян за збиття "Боїнга" як до держави" і вже провели один раунд консультацій, щоб притягнути Росію до відповідальності.

Нагадаємо, спільна слідча група, яка розслідує катастрофу рейсу МН17 Malaysia Airlines 2014 року оприлюднить імена підозрюваних 19 червня.

Рейс авіакомпанії Malaysia Airlines Амстердам–Куала-Лумпур був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. У тій трагедії загинули 298 пасажирів і членів екіпажу літака – всі, хто перебували на борту. За висновками слідства, авіалайнер був збитий ракетою класу "земля-повітря", випущеної з ЗРК "Бук", який належав російській військовій частині з-під Курська.

Міністерство оборони Росії 17 вересня 2018 року повідомило на пресконференції нові обставини аварії Boeing-777 Малазійських авіаліній. Згідно з позицією російської сторони, під час конференції "були представлені факти, які наочно доводять неспроможність звинувачень в тому, що до цієї трагедії була причетна самохідна вогнева установка зенітно-ракетного комплексу БУК, яка нібито належала російській 53-й зенітно-ракетній бригаді". 

Міжнародна спільна слідча група (JIT) пообіцяла уважно вивчити оприлюднені дані, але разом із тим нагадала, що Росія не відповіла на всі запитання, які були поставлені перед нею в травні того ж року, коли був опублікований попередній звіт групи. У цьому звіті йдеться про причетність Росії до збиття літака.

Разом з тим російський журналіст знайшов докази фальшування матеріалів, які надала російська сторона для власного захисту у розслідуванні катастрофи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація