Справа Януковича: у заявах Луценка та Авакова побачили тиск на суддів

Справа Януковича: у заявах Луценка та Авакова побачили тиск на суддів

Фото: Reuters

Оболонський райсуд Києва через висловлювання високопосадовців звернеться до Вищої ради правосуддя.

Оболонський райсуд Києва вирішив відправити на розгляд Вищої ради правосуддя висловлювання генпрокурора Юрія Луценка, голови МВС Арсена Авакова та інших високопосадовців у бік суддів.

Про це заявив головуючий суддя Оболонського суду Владислав Дев'ятко під час підготовчого засідання у справі за звинуваченням у держзраді позбавленого звання президента Віктора Януковича, погодившись із клопотанням його захисту, який переконував у тиску з боку керівників правоохоронних органів.

"Суд погоджується, що такі висловлювання є недопустимими. Ці матеріали суд скерує до Вищої ради правосуддя", - наголосив він.

За словами адвоката Януковича Віталія Сердюка, протягом останнього тижня велась "масована атака на судову гілку влади з боку представників правоохоронних відомств".

"Сторона обвинувачення обрала шлях залякування та дискредитації представників судової влади. Ми бачимо методи, якими ця атака відбувається, шляхом прямих погроз підпалу приміщень суддів, шляхом прямих погроз фізичною розправою суддів, які виносять рішення, які Генпрокуратура вважає для себе небажаними. Ми просимо під час розгляду цього провадження не виконувати прямі чи непрямі вказівки представників чинної влади, бути незалежними та не піддаватися незаконному політичному тиску", - наголосив Сердюк, попросивши підготувати звернення про вжиття необхідних заходів для забезпечення незалежності суду до Вищої ради правосуддя.

Зазначимо, на думку захисту Януковича, прикладом тиску є виступ генпрокурора у ВР, коли він назвав своїм головним досягненням передання до суду матеріалів справи Януковича, а також коментар щодо рішень суду у справі про затриманих колишніх податківців у Facebook, коли Луценко натякнув на "пожежний стан на Печерську".

Також адвокати запевнили, що Аваков нібито обіцяв впливати на суддів, які виносили рішення, що були "не дуже адекватні".

Нагадаємо, масштабну антикорупційну операцію провели Генпрокуратура і МВС. Після обшуків були затримані 23 колишніх високих обласних чинів Міністерства доходів і зборів зі східних і південних областей, а також Києва. Над цим спільно працювали 1700 поліцейських і півтисячі працівників прокуратури.

Печерський райсуд Києва відпустив під заставу в розмірі 15 млн гривень колишнього начальника Державної податкової служби в Луганській області Олександра Антипова.

Колишній керівник Державної податкової служби у Полтавській області Володимир Задорожний, затриманий під час масштабної антикорупційної операції 24 травня, вийшов на волю. Печерський районний суд Києва вирішив призначити Задорожному запобіжний захід, не пов'язаний із триманням під вартою.

Двом київським податківцям, екс-головам районних управлінь податкової інспекції, дозволили вийти під заставу розміром 1 млн, а екс-очільника податкової Подільського району Олексія Ярошенка, якому закидають співпрацю і участь у схемах Януковича, відпустили із зали суду під особисте зобов'язання без браслету.

Колишньому голові районної державної податкової інспекції Солом'янського району Києва Анатолію Яценку призначили запобіжний захід у вигляді 2 місяців арешту з можливістю внесення 10 млн грн застави.

Повʼязані теми:

Наступна публікація