Справу Насірова направили до суду: у чому звинувачують та як причетний до "газової схеми Онищенка"

Справу Насірова направили до суду: у чому звинувачують та як причетний до "газової схеми Онищенка"

Фото: УНІАН

Відстороненому від посади голові ДФС загрожує ув'язнення від трьох до шести років.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду складений детективами НАБУ обвинувальний акт cтосовно відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та керівника департаменту погашення боргу ДФС через причетність до так званої "газової схеми Онищенка".

Досудове розслідування у цьому провадженні розпочали в березні, а завершили 28 липня цього року. Підозрювані та їхні захисники ознайомлювалися з матеріалами розслідування понад три місяці, ідеться в повідомленні НАБУ.

На думку детективів, Насіров упродовж 2015 року ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у "газовій схемі Онищенка" компаній на загальну суму 2,019 млрд грн.

Зокрема, йдеться про рішення з розстрочення сплати рентних платежів, які ухвалено "заднім" числом, за відсутності обґрунтованих підстав й після настання встановлених дат сплати ренти цими компаніями. Розстрочення надавалися без погодження з боку Міністерства фінансів України, хоча їхній термін виходив за межі одного бюджетного року. Крім того, як встановило слідство, голова ДФС повідомив ПАТ "Укргазвидобування" та Державній службі геології та надр України недостовірну інформацію про відсутність у згаданих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання операторами умов договорів про спільну діяльність у частині сплати до бюджету ренти за користування надрами, що могло б стати підставою для розірвання договорів між "Укргазвидобуванням" та компаніями, задіяними у "газовій схемі".

У разі визнання винуватості обвинувачених у суді їм загрожує покарання у вигляді позбавленням волі від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 8,5 до 17 тис. грн (від 500 до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Фото: НАБУ

Фото: НАБУ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація