Справу прослуховування в ДБР розслідує ДБР. Труба розповів деталі виявлення таємних пристроїв

Справу прослуховування в ДБР розслідує ДБР. Труба розповів деталі виявлення таємних пристроїв

Фото: УНІАН

Відомо про наявність щонайменше 30 годин записів.

У кабінеті директора Державного бюро розслідування Романа Труби два місяці тому виявили таємні пристрої для прослуховування, яке відбувалося там щонайменше кілька місяців. Обладнання забрала Нацполіція. Справу прослуховування в своїх же стінах нині розслідує ДБР.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів директор ДБР Роман Труба, який перебуває на цій посаді рік. Нещодавно на анонімному телеграм-каналі "Трубу прорвало" з’явилися аудіозаписи розмов, на яких людина з голосом, дуже схожим на голос директора ДБР, звітує ніби керівнику Офісу президента Андрію Богдану щодо стану "справ Порошенка" – їх нині 13, де фігурує прізвище експрезидента.

"Голос схожий, але я не можу сказати чи мій – потрібна експертиза", – зазначив Труба, називаючи самі записи скомпільованими. Водночас для експертизи потрібні оригінали записів, а їх поки що немає.

Труба прогнозує, що записів значно більше, аніж ті, що були оприлюднені. І незабаром з’явиться нова порція. У чиї руки потрапило аудіо з його кабінету – не каже, хоча уточнює, що ті, хто його записував, і ті, хто ними володіє, – різні особи.

LB.ua зазначає, що записів є мінімум 30 годин, які експрезидент Петро Порошенко вже встиг передати голові Європейської Ради Дональду Туску – як підтвердження фактів свого політичного переслідування.

Мікрофон та всю систему для підслуховування виявили в кабінеті Труби 21 вересня.

"У вентиляційній системі був мікрофон, під'єднаний за допомогою проводів. І вся інформація надходила в інше місце – не в кабінеті. Там були інші пристрої, які проводили запис, передачу отриманої інформації. Як правило, коли я перебуваю в Києві, то в суботу виходжу на роботу. Але у зв'язку з тим, що 21 вересня (в моїй родині) – певна подія, я не був у Києві. На робочому місці перебувала працівниця, яка відкрила вікна кабінету для провітрювання. І після включення вентиляції почула дивні звуки. Після огляду вентиляційного каналу було виявлено цей пристрій. Викликали Нацполіцію. Вони встановили пристрій і встановили, куди виходила вся інформація", - розповів Труба.

Куди саме надходила інформація, керівник ДБР не розповідає, щоб не зашкодити досудовому розслідуванню.

Аудіозаписи здійснювали в кабінеті щонайменше три місяці. Можливо, й більше – Труба знову ж не розповів.

Каже, головна проблема в тому, що він керівник правоохоронного органу та працівники не захищені. "Це – загроза безпеці не лише для мене (прізвище тут не головне). Чи може керівник будь-якої правоохоронної структури бути впевненим сьогодні, що в нього немає такої прослушки? Ні, не може", - сказав Труба і додав, що цей прослуховувальний пристрій не був встановлений жодним правоохоронним органом.

"Я можу чітко сказати, що це прослуховування було незаконним. І це найбільший ризик не лише правоохоронній, але й в державній системі. Тому що правоохоронці не захищені", - наголосив Труба.

Чи могли прослушку встановити в кабінет ще до призначення Труби, а потім в якийсь момент її увімкнули, директор ДБР не прокоментував, знову посилаючись на таємницю слідства.

"А щодо того, чому я раніше не виявив техніку, повірте, навіть за допомогою спеціального устаткування її не просто помітити. Важливо вживати заходи, щоб зменшити ризики такого прослуховування. І я, як керівник правоохоронного органу, з моменту виявлення прослушки вжив заходи, щоб це неможливо було зробити у кабінеті", - зазначив Труба.

На запитання, кому було вигідно записувати, він відповів, що "таких сил є надзвичайно багато. З початку роботи ДБР ми мали змогу бачити час від часу певні дії, що відбувалися з метою скомпрометувати ДБР в цілому чи його керівництво, зокрема. До повноважень ДБР входить розслідування кримінальних проваджень щодо вищого керівництва держави, посадовців, суддів, військових. Це та категорія людей, що зокрема хоче мати вплив на новостворений правоохоронний орган. Що відбувалося впродовж року роботи ДБР? Це рік боротьби за незалежність, за певну самостійність. І я постійно бачу певні групи, які би хотіли мати той чи інший вплив на ДБР. Я – це протистояння цьому впливу. Провокації (інколи їх називають скандалами) ніколи не були пов'язані з роботою бюро, лише з бажанням впливати на ДБР".

Частина (або й усі) записів опинилася в Порошенка.

"На мій погляд, особи, які здійснювали незаконний запис в кабінеті директора ДБР, і особи, які зараз володіють цими записами, – не одні і ті ж. Яким чином Петро Порошенко отримав ці записи, я не знаю і не можу сказати. Я – керівник правоохоронного органу. Я говорю лише фактами. Якщо в мене будуть факти, яким чином Порошенко отримав ці записи, обов'язково озвучу… Мета в цих людей (які встановили прослушку) – не оприлюднення незаконного прослуховування, а публічне знищення директора ДБР і його відставка", - сказав Труба.

Директор ДБР зазначив, що "це не всі скомпільовані записи і впевнений, що сьогодні-завтра можуть бути оприлюднені інші".

На запитання, чи впізнає Труба свій голос, відповів так:

"Голос схожий. Але чи це мій голос – я не можу сказати. Для цього потрібно провести фоноскопічну експертизу. Голос – схожий на голос директора ДБР Романа Труби, але якщо ми говоримо про ці події (йдеться очевидно про суть переговорів на цих записах), то вони не відбувалися…. Ми повинні розуміти, що експертиза може бути призначена, якщо є оригінали записів. Якщо б ці оригінали були, не було би потреби викладати їх на телеграм-каналі. В таких випадках людина йде в правоохоронний орган і передає йому оригінали. Той, своєю чергою, проводить усі необхідні процесуальні дії", - сказав Труба.

Директор ДБР переконує, що не знає, як відреагували на можливий витік інформації в Офісі президента: "У мене не було розмов з цього приводу. (Не дзвонили) ні Смирнов, ні Богдан. У нас робочі відносини. В Офісі президента – інші механізми роботи, ніж в колишній Адміністрації президента. Зокрема, різниця полягає у тому, що сьогодні – надзвичайно велика кількість комунікацій. Я дуже часто спілкуюсь з різними людьми. В попередній Адміністрації такої форми співпраці не було. У мене було кілька (дві чи три) зустрічі з керівниками АП чи колишнім президентом. Сьогодні зустрічей з представниками Офісу президента – дуже багато".

Труба додав, що "спілкування з Богданом відбувалося в Офісі президента лише під час офіційних нарад. Інших зустрічей не було. Ні в телефонному режимі, ні під час нарад не було від Богдана чи інших представників Офісу запитань про відкриття, закриття чи спрямування будь-якої кримінальної справи (щодо Порошенка)".

Верховна Рада дозволила НАБУ та ДБР прослуховувати нардепів незалежно від СБУ

Верховна Рада дозволила НАБУ та ДБР прослуховувати нардепів незалежно від СБУ

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Труби
Наступна публікація