Спроба захоплення ГПУ та АП: Путін вимагає якнайшвидше "перезавантажити владу в Україні" - Грицак

Спроба захоплення ГПУ та АП: Путін вимагає якнайшвидше "перезавантажити владу в Україні" - Грицак

Фото: Reuters

Очільник СБУ розповів про останні провокації Кремля для дестабілізації обстановки.

Російський президент Володимир Путін доручив своїм помічникам та спецслужбам якнайшвидше домогтися "перезавантаження керівного режиму в Україні".

Про це заявив очільник СБУ Василь Грицак під час прес-конференції, пише УНІАН.

"Спроби розхитати Україну продовжуються. За оперативною інформацією, на закритій нараді вищого керівництва РФ у травні цього року Путін розкритикував свого помічника (Владислава) Суркова за провал операції з дестабілізації громадсько-політичної ситуації в Україні. При цьому поставив нове завдання - у найкоротший термін добитись так званої, дослівно "перезагрузки правящего режима в Украине", - наголосив він.

За словами Грицака, місцем для провокацій була обрана столиця України – місто Київ, де за останні декілька місяців було зірвано близько десяти спроб.

"Лише протягом тижня, з 28 червня до 4 липня 2017 року, службою було викрито шість спроб із боку російської сторони організувати акції протесту під посольством Республіки Польща в Україні", - зазначив він.

Також Грицак нагадав, що 5 липня СБУ вдалося попередила сьому спробу провокацій – біля будівлі консульства Польщі в Україні.

"Координатори з Росії вимагали від своїх зв'язкових у Києві провести акцію до роковин Волинської трагедії. Найняті представники з навколокримінальних середовищ мали звести імпровізовану шибеницю, розлити червону фарбу та спалити зображення польських історичних діячів, підпалити файєри, викрикувати екстремістські гасла", - розповів очільник СБУ і додав, що цими діями вони розраховували спровокувати сутички з правоохоронцями і показати, що Україна нібито є джерелом поширення екстремізму.

Як з'ясували силовики, організаторам заплатили три тисячі доларів, дві з яких вони привласнили, а на проведення акції спрямували лише одну тисячу.

"Того ж дня співробітники СБУ разом із Нацполіцією затримали 29 провокаторів. Серед них був і організатор акції, який вже надав свідчення про замовників", - сказав Грицак, зауваживши, що СБУ задокументувала проведення інструктажу учасників акції та їхнє пересування до місця події.

Окрім цього керівник силового відомства розповів, що 12 липня була організована спроба захоплення громадської приймальні Генпрокуратури, ще одна провокація планувалась в громадській приймальні в Адміністрації президента України.

"За вказівкою куратора з Москви учасники акції повинні були захопити приймальню, прикувавши себе наручниками в приміщенні і обливши приймальню червоною фарбою, а також розвісивши плакати з політичними вимогами. Для цього були найняті 34 людини - молоді люди в камуфляжі і безробітні", - уточнив він, запевнивши, що учасники акції вже дали свідчення щодо організаторів акції, а також є скріншот листування з планом провокації з РФ.

"Служба безпеки встановила організаторів цих акцій - всі вони перебувають на території РФ. Замовники - в адміністрації президента РФ Сурков і Ардзінба. Організатор фінансового забезпечення - "Комітет порятунку України" Азарова і Олійника, колишні високопоставлені особи і олігархи-перебіжчики. За організацією антипольських псевдоакції стояв лідер української праворадикальної організації "Наждак" Микола Дульський. Виконавці - проросійські активісти з залученням злочинних угруповань і маргінальних елементів", - резюмував глава СБУ.

Нагадаємо, у Луганській області затримали російського військовослужбовця Віктора Агеєва, якого, за даними ВВС, викликали на службу в Алтайському краї. Його матір, друзі і колишні товариші по службі підтвердили, що після строкової служби той залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року. 

Матір Агеєва наполягає на тому, що її син перебуває на службі у ЗС РФ і навіть отримав у травні цього року звання єфрейтора. Тоді як у міноборони РФ заявили, що полонений українцями в Луганській області росіянин в минулому році звільнився в запас. 

Мати росіянина Віктора Агеєва звернулась до Петра Порошенка з проханням помилувати сина

Мати росіянина Віктора Агеєва звернулась до Петра Порошенка з проханням помилувати сина

В інтерв'ю ТСН.Тиждень Агеєв розповідав, що приїхав до України "захищати братський народ".

Повʼязані теми:

Наступна публікація