США ніколи не визнають анексії Криму - Держдеп

США ніколи не визнають анексії Криму - Держдеп

Фото: Reuters

Вашингтон вимагає відновлення територіальної цілісності України.

Сполучені Штати ніколи не визнають російської анексії Криму.

Про це заявив голова Державного департаменту США Майк Помпео, передає The Associated Press.

"Помпео сказав, що США ніколи не визнають анексію Криму Росією і вимагають відновлення територіальної цілісності України", - йдеться в повідомленні.

Трамп звинуватив в анексії Криму Барака Обаму

Трамп звинуватив в анексії Криму Барака Обаму

У своїй заяві, опублікованій у середу Державним департаментом США, Помпео заявив, що США дотримуються свого давнього принципу відмови визнати претензії Кремля на територію, захоплену силою, з порушенням міжнародного права. Він закликав Росію поважати ці принципи і припинити окупацію Криму.

Ця заява була випущена після зустрічі Помпео з Дональдом Трампом і незадовго до того, як голова Держдепу буде свідчити перед Комітетом з питань зовнішніх відносин Сенату, де він, як очікується, буде стикатися з серйозним допитом щодо зустрічі  Трампа з російським лідером Володимиром Путіним.

Раніше цього дня Держдеп оприлюднив стенограму інтерв'ю Помпео Австралійській телерадіокомпанії, в якому він заявив, що Трамп і Путін "не знайшли багато місця для узгодження" щодо України.

За словами держсекретаря США, Трамп дав зрозуміти Путіну, що Мінські угоди для врегулювання конфлікту на Донбасі є правильним шляхом. Він також підтвердив підтримку Сполучених Штатів висновків розслідування збиття літака рейсу МН17 у 2014 році, в яких відповідальність за скоєне покладається на Росію.

Помпео сказав, що те, що зробили росіяни, є "глибоко аморальним".

Нагадаємо, 16 липня у Гельсінкі відбулася довгоочікувана зустріч президентів США і Росії. На прес-конференції Трамп і Путін розповіли, що говорили про Сирію, Крим, двосторонні відносини і російське втручання в американські вибори.

Президент Росії Володимир Путін розповів російським дипломатам, що він запропонував президентові США Дональду Трампу провести референдум на Донбасі. Пропозиція Путіна полягає у проведенні референдуму на окупованих територіях Донбасу під міжнародним патронатом, під час якого місцеві мешканці мають висловитися щодо статусу цих територій. Трамп нібито попросив Путіна не обговорювати цю ідею під час прес-конференції після гельсінської зустрічі, щоб дати йому час її обдумати.

Речник Ради національної безпеки США Гаррет Маркіз заявив, що Білий дім не розглядає ідею російського президента Володимира Путіна провести референдум на Донбасі. Посадовець зазначив, що можливість для проведення референдуму не передбачена Мінськими угодами. Більше того, референдум на неконтрольованій території України буде нелегітимним.

Білий дім заявив, що не розглядає можливості підтримки референдуму на Донбасі

Білий дім заявив, що не розглядає можливості підтримки референдуму на Донбасі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація