США пригрозили Ірану "колективною ві́дповіддю" на смертельну атаку ізраїльського танкера

США пригрозили Ірану "колективною ві́дповіддю" на смертельну атаку ізраїльського танкера

Фото: Associated Press

Іран відкидає усі звинувачення у свій бік, однак США запевняють, що "провели ретельну перевірку" і переконалися у причетності Тегерана.

США і союзники готують "колективну відповідь" Ірану за напад на нафтовий танкер Mercer Street поблизу Оману, внаслідок якого загинули двоє членів екіпажу.

Про це у понеділок, 2 серпня, заявив американський державний секретар Ентоні Блінкен, йдеться на сайті Держдепу.

"Ми координуємо свої дії з нашими партнерами і консультуємося з урядами країн регіону, - вказав очільник зовнішньополітичного відомства США. - Ми перебуваємо в дуже тісному контакті і координації зі Сполученим Королівством, Ізраїлем, Румунією та іншими країнами, і буде колективна відповідь".

За його словами, дії Ірану є "прямою загрозою свободі судноплавства та торгівлі", а нещодавній напад "повторює схему аналогічних атак з боку Ірану, зокрема минулі інциденти з використанням вибухових безпілотних літальних апаратів".

"Ми провели ретельну перевірку і впевнені, що Іран здійснив цей напад, - наголосив Блінкен. - Іран продовжує діяти з величезною безвідповідальністю, коли мова йде про загрозу судноплавству, торгівлі, безневинним морякам, які просто займаються комерційним транзитом в міжнародних водах".

Нагадаємо, Ізраїль звинуватив Іран в атаці безпілотника на нафтовий танкер Mercer Street, внаслідок якої загинули двоє членів екіпажу, зокрема капітан корабля з Великої Британії і охоронець з Румунії. 

Інцидент стався у ніч проти четверга, 30 липня, коли японське судно під керівництвом британської компанії Zodiac Maritime, яка належить ізраїльському магнатові Еялю Оферу, перебувало біля узбережжя Оману в Аравійському морі.

Міністерство закордонних справ Ірану заперечило причетність країни до нападу безпілотника на танкер, який перебуває в управлінні ізраїльської компанії.

"Сіоністський режим приносить небезпеку, терор та насильство. (...) Ці обвинувачення про причетність Ірану засуджуються Тегераном", - висловився речник зовнішньополітичного відомства Ірану Саїд Хатібзаде.

Інцидент із Mercer Street став першим відомим смертельним нападом після декількох років атак на комерційне судноплавство в регіоні, пов'язаних з напруженістю у відносинах з Іраном через розірвання ядерної угоди.

Тим часом Ізраїль підозрюють у здійсненні серії нападів на Іран та іранське судноплавство. Окрім того, нещодавно найбільший іранський військовий корабель потонув за загадкових обставин в Оманській затоці.

Новини світу: в Оманській затоці загорівся і затонув найбільший військовий корабель Ірану

Новини світу: в Оманській затоці загорівся і затонув найбільший військовий корабель Ірану

Повʼязані теми:

Наступна публікація