США привітали Україну з "успішним нормандським самітом" і закликали РФ припинити агресію

США привітали Україну з "успішним нормандським самітом" і закликали РФ припинити агресію

Фото: Посольство США в Україні

Американські дипломати рекомендували Росії використати можливість для миру.

Сполучені Штати Америки назвали "успішними" переговори "нормандської четвірки" у Парижі 9 грудня та наголосили на досягненні важливого прогресу.

Про це повідомила пресслужба посольства на сторінці у Facebook.

"Ми вітаємо Україну з успішним самітом у нормандському форматі, що відновив участь глав держав у мирному процесі", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили дипломати США, завдяки переговорам досягнуто важливого прогресу в напрямку всебічного припинення вогню, звільнення затриманих через конфлікт осіб, подальшого розведення сил, а також інших кроків, які поліпшать гуманітарні умови та створять безпечне середовище для місцевих виборів.

"Ми закликаємо Росію поважати свої зобов'язання, припинити будь-яку агресію і використати цю можливість для миру", - резюмували у дипломатичному відомстві.

Ми вітаємо Україну з успішним самітом у нормандському форматі, що відновив участь глав держав у мирному процесі....

Опубликовано U.S. Embassy Kyiv Ukraine Вторник, 10 декабря 2019 г.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контоль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація