США та Велика Британія стурбовані поводженням з Сенцовим у колонії

США та Велика Британія стурбовані поводженням з Сенцовим у колонії

Фото: Reuters

Вони стурбовані його станом здоров'я, яке суттєво погіршилось за 100 днів голодування.

США та Велика Британія закликають Росію звільнити незаконно ув'язненого українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів.

Про це йдеться у повідомленні посольства США в Україні у Twitter та у заяві державного міністра Великої Британії у справах Європи і Америки Алана Дункана, оприлюднених у вівторок, 21 серпня.

"Вже 100-й день поспіль Олег Сенцов голодує на знак протесту. Ми, усі як один, виступаємо за нього і всіх українських політичних бранців, незаконно ув'язнених в Росії, і закликаємо Росію негайно звільнити їх", - йдеться у повідомленні посольства США.

Британський міністр, своєю чергою, закликав РФ дотриматись своїх міжнародних зобов'язань та звільнити українського режисера та інших незаконно ув'язнених українців, зокрема українського активіста Володимира Балуха, який також голодує вже тривалий час.

"На 100-й день голодування Олега Сенцова ми як і раніше надзвичайно стурбовані здоров'ям та поводженням з паном Сенцовим з боку російської влади. Дуже важливо, щоб Росія дозволила українським чиновникам та міжнародним гуманітарним організаціям не обмежувати доступ до пана Сенцова, пана Балуха та до 70 інших українських політв'язнів", - йдеться у заяві.

За словами Дункана, нікого не слід засуджувати за те, що він виступає проти незаконної анексії Криму.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ. 

Просити Путіна про помилування Сенцов відмовився. За даними його адвоката, у нього дуже низький пульс, анемія та проблеми із серцем, але від голодування відмовлятися він не збирається.

Сенцова утримують у російській колонії "Білий ведмідь" за полярним колом в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ. 

Сто днів голодування: у Києві та Львові тривають акції підтримки Олега Сенцова

Сто днів голодування: у Києві та Львові тривають акції підтримки Олега Сенцова

Політв'язня Балуха в окупованому Криму засудили до п'яти років колонії та грошового штрафу через нібито знайдені в його селі боєприпаси і вибухівку. Активіст 19 березня оголосив голодування. Правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір'ї його будинку. МЗС України і США наполягають на звільненні російською владою українського активіста.

Повʼязані теми:

Наступна публікація