США закликали РФ негайно звільнити українських військовополонених і розблокувати Керченську протоку

США закликали РФ негайно звільнити українських військовополонених і розблокувати Керченську протоку

Фото: Український мілітарний портал

Американські дипломати вимагають від Росії припинити перешкоджати руху кораблів, які прямують до портів України.

США закликали Росію припинити переслідування та перешкоджання руху суден у Керченській протоці і звільнити захоплені українські судна та 24 моряків, які визнали себе військовополоненими.

Про це повідомляється на сторінці посольства США в Україні у Twitter.

"США закликають Росію поважати міжнародні зобов’язання і припинити затримувати, переслідувати та перешкоджати руху суден, які проходять через Керченську протоку і прямують до портів України, а також негайно звільнити захоплені українські судна і їх членів екіпажу", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

Станом на 13 лютого Московський міський суд відхилив апеляційні скарги адвокатів щодо 16 захоплених біля Керченської протоки українських моряків.

Повʼязані теми:

Наступна публікація