США змінюють курс щодо України: у Держдепі налагоджуватимуть дипломатичний канал із Сурковим

США змінюють курс щодо України: у Держдепі налагоджуватимуть дипломатичний канал із Сурковим

Рекс Тіллерсон та Дональд Трамп / Фото: Reuters

Адміністрація Трампа стає більш активною в питанні врегулювання ситуації в Україні.

Під час березневої зустрічі в Овальному кабінеті президент США Дональд Трамп сказав канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що відповідальність за кризу в Україну лежить на Європі і що Сполучені Штати не будуть брати активну участь у її врегулюванні. Однак два місяці потому адміністрація Трампа змінює курс і планує істотно втрутитися в українське питання.

Про це пише The Washington Post.

У статті видання йдеться про те, що держсекретар Рекс Тіллерсон збирається перезапустити версію мирних переговорів з Росією, чим власне займалася адміністрація Обами торік. В Білому домі сподіваються, що нові обставини та персоналії можуть стати запорукою ліпших результатів - таку думку висловили чиновники й зовнішні експерти.

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель після зустрічі з Тіллерсоном 17 травня зазначив, що у політиці Трампа помітні зміни.

"Ми дуже цінуємо те, що нова адміністрація буде більш активною в питанні України. Спочатку вони, здавалося, були не так зацікавлені в цьому питанні. Відбулося багато змін", - сказав Габріель.

"Ми знаємо, що Росія рухатиметься тільки тоді, коли американці будуть на борту і притиснуть їх, щоб зробити більше для припинення вогню і виведення важких озброєнь з регіону. Росіяни знають, що поведінка Росії в Україні є попередньою умовою для [США] у співпраці з Росією в інших галузях", - додав він.

Зрушення у політиці Трампа, пише видання, стало очевидним після 10 травня, коли він провів переговори з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і "менш помічену зустріч" із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

Тіллерсон тепер збирається задіяти спеціального посланника в Державному департаменті, який займатиметься українським питанням. Цей новий дипломат має вдихнути нове життя в американсько-російський дипломатичний канал із Владиславом Сурковим, кремлівським "сірим кардиналом". 

Чиновники також зауважують, що президент Росії Володимир Путін вже не може очікувати на більш лояльну до РФ адміністрацію США, як він робив торік. Так само уряди Німеччини та Франції не стануть більш дружніми щодо РФ.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що у проекті федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік передбачена допомога Україні за різними програмами на загальну суму близько $ 350 млн. Зокрема, йдеться про надання військової техніки і спорядження, іншого оснащення та послуг військового призначення, логістичного забезпечення, розвідувальної підтримки Збройних сил та сил безпеки України. Також документ нібито передбачає можливість надання Україні летальної зброї оборонного призначення, чого не було в попередніх бюджетах США.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація