Стало відомо, чому ексміністру доходів часів Януковича Клименку скасували заочний арешт

Стало відомо, чому ексміністру доходів часів Януковича Клименку скасували заочний арешт

Фото: УНІАН

За даними слідства, ексурядовець причетний до завдання збитків бюджету на понад 3 млрд гривень. Після Революції гідності він втік з України.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала арешт ексміністра доходів і зборів часів президентства Віктора Януковича Олександра Клименка, бо він не оголошений в міжнародний розшук.

Це пояснила суддя-спікерка Апеляційної палати ВАКС Інна Калугіна, йдеться на сайті установи.

”Згідно з вимогами закону, обрання судом запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності особи можливе лише за обов’язкової наявності одночасно таких передумов як набуття цією особою статусу підозрюваного та оголошення її в міжнародний розшук”, - сказала вона.

За словами Калугіної, колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду погодилась з висновком слідчої судді про те, що особа набула статусу підозрюваного у кримінальному провадженні. Водночас там дійшли висновку, що суд першої інстанції зробив помилково вважав, що підозрюваний оголошений в міжнародний розшук.

Колегія суддів встановила, що 10 червня 2019 року в рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури справді ухвалив процесуальне рішення у формі постанови, яким у порядку ст. 281 КПК оголосив міжнародний розшук підозрюваного. ”Проте стороною обвинувачення не долучено жодних доказів, які б свідчили про вчинення органом досудового розслідування будь-яких дій, направлених на реалізацію відповідної постанови, зокрема доказів внесення відомостей про оголошення особи в міжнародний розшук до ЄРДР та надіслання запиту про оголошення розшуку до Національного центрального бюро Інтерполу в Україні”, - йдеться в роз’ясненні.

У ВАКС зазначили, що від 19 листопада 2019 року досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні доручено НАБУ, а процесуальне керівництво - прокурорам САП. До цього досудовим розслідуванням займалися прокурори Головної військової прокуратури Генпрокуратури, які й подали клопотання про обрання запобіжного заходу.

Це рішення суду не позбавляє сторону обвинувачення права повторного звернення з відповідним клопотанням до слідчого судді в разі усунення вказаних недоліків і не є підставою для звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності чи закриття провадження, запевнили у ВАКС.

Нагадаємо, торік у серпні слідчий суддя Печерського районного суду Києва задовольнив клопотання прокурора й обрав колишньому міністру доходів і зборів Олександрові Клименку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою заочно.

За даними тодішньої Генпрокуратури, досудове розслідування щодо Клименка завершили в квітні 2017 року. Його підозрюють в участі у створенні злочинної організації, фіктивному підприємництві, привласненні майна через службове становище, службовому підробленні.

"Розслідуванням встановлено, що колишній міністр доходів і зборів України у період 2012-2013 років, перебуваючи у складі очолюваної (колишнім президентом України) Віктором Януковичем злочинної організації, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану та злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,1 млрд грн, тобто в особливо великому розмірі, шляхом незаконного відшкодування з державного бюджету України ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств", – повідомили тоді в Генпрокуратурі.

Клименко був міністром доходів та зборів в уряді Азарова від 2012 до 2014 року. Після Революції гідності втік з України.

Усе заарештоване майно Клименка передадуть Національному агентству з управління активами

Усе заарештоване майно Клименка передадуть Національному агентству з управління активами

Повʼязані теми:

Наступна публікація