Безвізовий тріалог. Стали відомі нові можливі дати надання Україні безвізу з ЄС

Безвізовий тріалог. Стали відомі нові можливі дати надання Україні безвізу з ЄС

Фото: Reuters

Європейський Союз 17 листопада може дати зелене світло для наступного кроку до безвізу з Україною.

Сьогодні, 17 листопада, Європейський Союз може дати зелене світло для наступного кроку до безвізу з Україною. Питання стоїть на порядку денному комітету постійних представників у Раді ЄС. У разі позитивного рішення, розпочнуться переговори між Радою ЄС та Європарламентом – це фінальний крок до безвізу.

Сьогоднішнє рішення — важливе для України. Лише після нього розпочнеться фінальний етап всього шляху до візової лібералізації. Про це в ефірі програми ТСН.Ранок повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Григорій Жигалов.

Дипломати в Брюсселі сьогодні мають дати "зелене світло" для спеціальних консультацій, так званого тріалогу. Якщо він буде дозволений — далі різні структури ЄС ухвалять спільне бачення, як механізм безвізового режиму буде працювати. І лише потім пропозиція піде на схвалення до Європарламенту та Ради Європейського Союзу.

Власне, у тому, що Комітет постійних представників ЄС рано чи пізно дасть таке "зелене світло", мало хто сумнівається. Питання більше в тому, чи дадуть це "зелене світло" саме сьогодні. У ЄС планували спочатку запровадити механізм скасування безвізу, в разі екстрених випадків.

За інформацією з джерел, до останнього коливалися дві країни. До речі, дуже близькі партнери України в ЄС. Але, схоже, рішення таки буде. І це буде свого роду подарунок Києву до Саміту Україна-ЄС, який має відбутися наступного тижня.

Разом з тим, саме голосування в Європарламенті — дуже малоймовірно, що воно відбудеться на найближчій пленарній сесії наступного тижня. Отут уже точно Європарламент спочатку має проголосувати механізм скасування безвізу. Тому реальний час, коли питання може опинитися на порядку денному, — це 12-15 грудня, наступний раз, коли зберуться депутати Європарламенту.

Тим часом Єврокомісія планує ввести новий механізм перетину кордону. Що це означатиме для України, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Стали відомі можливі нові дати ухвалення безвізового режиму України з Європою

Стали відомі можливі нові дати ухвалення безвізового режиму України з Європою

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація