Стримання цін, допомога безробітним та доплати медикам – Зеленський підписав "антикоронавірусні" закони

Стримання цін, допомога безробітним та доплати медикам – Зеленський підписав "антикоронавірусні" закони

Фото: УНІАН

Верховна Рада ухвалила документи в понеділок.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)". Документ передбачає доплати до зарплат медикам та соцпрацівникам, граничні ціни на окремі товари, забезпечення антисептиками, виплати безробітним, скасування штрафів і пені за прострочені кредити та збільшення лімітів для груп платників єдиного податку ФОП.

Інший підписаний закон – "Про внесення зміни до закону України "Про державний бюджет України на 2020 рік" щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців". Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Ці документи Верховна Рада ухвалила 30 березня.

ДОПЛАТИ ЛІКАРЯМ ТА СОЦПРАЦІВНИКАМ

Медики та інші працівники, задіяні в лікуванні хворих на COVID-19 отримають доплату в розмірі до 300% зарплати. Працівникам соціального захисту населення, які надають послуги громадянам, котрі перебувають удома, передбачено доплати до 100% зарплати.

ГРАНИЧНІ ЦІНИ

Уряд отримав право на період карантину встановлювати граничні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари.

Закон також передбачає, що операції з увезення до України ліків, медичних виробів та обладнання для протидії COVID-19 та їхнє постачання звільняється від сплати ПДВ.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АНТИСЕПТИКАМИ

Встановлено нульовий акциз та спрощено адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів. Це дасть змогу вирішити питання із забезпеченням антисептиками.

ДОПОМОГА З БЕЗРОБІТТЯ ТА ДИСТАНЦІЙНА РОБОТА

Документом передбачено виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину.

Спрощується оформлення дистанційної роботи – працівники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до будь-яких обмежень трудових прав чи зменшення зарплати.

СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ

Усі соціальні виплати на період карантину будуть подовжені автоматично – громадянам не потрібно наражати себе на небезпеку та йти до відповідних установ для переоформлення.

ПРОСТРОЧЕНІ КРЕДИТИ

Закон забороняє підвищувати відсоткові ставки за всіма кредитними договорами.

Споживчі кредити, взяті до 2017 року, тимчасово звільняються від штрафів та пені.

ЛІМІТИ ДЛЯ ГРУП ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ФОП

Документом передбачено збільшення лімітів для груп платників єдиного податку фізичних осіб-підприємців: перша група – від 300 тис. до 1 млн грн, друга група – від 1,5 млн до 5 млн грн, третя група – від 5 млн до 7 млн грн.

Фото: Верховна Рада України

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Президент підписав закон про внесення зміни до держбюджету на 2020 рік щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення цього закону обумовлене тим, що підприємство-переможець закупівлі послуг з харчування особового складу ЗСУ відмовилося надавати послуги з харчування в регіонах України у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19. Ця обставина могла призвести до зриву харчування особового складу Збройних сил України та інших складових сил безпеки, зокрема залучених до проведення ООС, та негативно вплинути на обороноздатність держави.

Тож новий закон надав право Міністерству оборони та Міністерству внутрішніх справ подовжувати у 2020 році дію договорів, укладених 2019 року із суб’єктами господарювання, з метою недопущення зриву харчування військовослужбовців.

Харчування особового складу буде здійснюватися в межах бюджетних асигнувань, передбачених Міноборони та МВС на вказані цілі за відповідними бюджетними програмами.

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста. За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць - до 24 квітня. 

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація