Суд над Саакашвілі, день перший. Екс-президент Грузії співав гімн України та обіймався з Тимошенко

Суд над Саакашвілі, день перший. Екс-президент Грузії співав гімн України та обіймався з Тимошенко

Фото: УНІАН

На судовому засіданні було присутньо чимало нардепів, які прийшли підтримати політика.

11 грудня у Печерському суді Києва обрали запобіжний захід Міхеілу Саакашвілі.

З самого початку події навколо суду були сумбурними. Спочатку не було відомо точний час відкриття засідання. Адвокати Саакашвілі казали про 12-ту годину дня, а прокурори запевняли, що суд має розпочатися об 11-тій.

Журналістів почали пускати до суду вже о пів на 10-ту, проте пізніше поліцейські конвою вивели всіх із залу суду та попросили очистити коридор, повідомивши, що засідання має розпочатися о 12-тій.

Врешті решт суддя Лариса Цокол, яка зайшла до залу, відмовилася починати судове засідання, оскільки преса та народні депутати не реагували на появу судді у залі та голосно спілкувалися із Саакашвілі.

Фото: Reuters

Саакашвілі скористався перервою, щоб дати брифінг, під час якого розмовлям трьома мовами - англійською, українською та російською, а також заспівав гімни України та Грузії.

Також він назвав себе військовополоненим, бранцем президента РФ Володимира Путіна й олігархату, та акцентував на тому, що продовжує голодування. 

У цей час під Печерським судом сталася сутичка між прихильниками затриманого Саакашвілі та правоохоронцями, які не пускали їх до зали суду. Під час штовханини хтось кинув димову шашку.

Активісти намагаються прорватися до суду, де мають обрати запобіжний захід для Саакашвілі

Активісти намагаються прорватися до суду, де мають обрати запобіжний захід для Саакашвілі

Під час перерви у залі суду також панував хаос. Всі кричали, сварилися, переставляли столи. Один стіл навіть зламали.

Приблизно за 20 хвилин суддя повернулася, а засідання нарешті розпочалося. Першою справою адвокати звернулися до судді із клопотанням про те, щоб Саакашвілі випустили з так званої клітки - огородженого прозорими перегородками простору, де під час засідання перебуває підсудний. Прокурори не заперечували, тож на час засідання Саакашвілі дозволили сидіти поряд з його адвокатами.

Фото: Reuters

До суду прийшли нардепи, які хотіли підтримати Саакашвілі або навіть готові були взяти його на поруки. Зокрема, до залу засідань зайшла Юлія Тимошенко. Вони обійнялися та деякий час спілкувалися, не зважаючи на суддю.

Фото: ТСН.ua

За деякий час суддя знову оголосила перерву для винесення рішення щодо відводу прокурору Олександру Говорущаку, про який попросили захисники Саакашвілі. Адвокати наполягають, що справа є сфабрикованою, а підозру було оголошено з порушеннями.

Після перерви суддя зачитала постанову про відмову у відведенні прокурору, після чого оголосила чергову, "заплановану", перерву на 15 хвилин.

Під час перерви Тимошенко передала адвокатам Саакашвілі документ, згідно з яким вона та інші нардепи готові взяти політика на поруки. Серед депутатів: Олександр Опанасенко, Юрій Деревянко, Павло Костенко, Наталія Новак, Віталій Купрій, Іван Крулько, Дмитро Добродомов, Альона Шкрум, Ігор Луценко. Повернувшись після перерви, суддя долучила документ до справи.

Дружина Саакашвілі Сандра підтримує чоловіка у суді / Фото: Reuters

Також адвокати подали нове клопотання - про відвід вже групи прокурорів. Згідно з поясненням захисників Саакашвілі, докази сторони обвинувачення збиралися незаконно. Після перерви суддя відмовила захисникам підсудного.

Слово взяв прокурор Олександр Говорущак, обґрунтувавши судді необхідність обрання екс-президенту Грузії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. 

По-перше, прокурор попросив суд звернути увагу на існування небезпеки для життя Саакашвілі зі сторони російських спецслужб. Також, за словами прокурорів, тільки цей запобіжний захід дозволить проводити з підозрюваним процесуальні дії у повному обсязі.

Своєю чергою адвокати звернулися до судді з проханням ознайомитися з доказами обвинувачення. Суддя оголосила перерву для того, щоб прокурори ознайомилися із запитом захисників Саакашвілі та сформували відповідь на нього.

Близько 20:00 суддя оголосила рішення про обрання запобіжного заходу. Вона відмовила прокурорам у клопотанні про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту та відповідно просто в залі суду відпустила Саакашвілі на волю, без жодних умов.

Нагадаємо, що Саакашвілі обвинувачують у сприянні злочинному угрупованню  за статтею 256 Кримінального кодексу. Йому загрожує від 3 до 5 років за ґратами.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко оприлюднив запис розмови Саакашвілі та олігарха із "сім'ї" Януковича Сергія Курченка. Вони домовлялися про співпрацю.

Поліція затримала Саакашвілі пізно ввечері 8 грудня і відвезла в ізолятор СБУ в Аскольдовому провулку.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація