"Судилище влаштовує країна-загарбник, у якої права на це немає". Останнє слово Ахтема Чийгоза

"Судилище влаштовує країна-загарбник, у якої права на це немає". Останнє слово Ахтема Чийгоза

Кримського політв'язня можуть кинути до колонії на вісім років за участь в українському мітингу.

11 вересня так званий "Верховний суд" окупованого Криму винесе вирок одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу. Прокурори вимагають для нього позбавлення волі на строк вісім років з відбуванням у колонії загального режиму.

Окупанти звинувачують Чийгоза в організації масових заворушень під час мітингу перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року на підтримку територіальної цілісності України.

9 серпня Чийгоза оголосив останнє слово перед вироком на засіданні "суду".

Його текст наводить видання Крим. Реалії.

Перед смертю моєї мами я просив у неї вибачення, що як син в останні важкі її дні не зміг бути з нею поруч. Зібравши останні свої сили, вона сказала: "Я пишаюся тим, що я виховала такого сина!".

Що б я не робив, як би мені зараз не було важко, не знаючи, чи вийду я взагалі живим, я боюся найбільше того, що мої дії, думки, висловлювання можуть зганьбити мене як людину, як кримського татарина, і моєму народові буде соромно за ту довіру й обрання мене до Меджлісу кримськотатарського народу.

"Ант еткенмен, сез бергенмен міллет ічун ольмеге..." (рядок із гімну кримськотатарського народу, дослівно: "Я поклявся і дав слово померти за свій народ" ‒ ред.). Цю клятву я, як інші члени Меджлісу, вимовив, схиливши коліно й поцілувавши національний стяг у дворі Ханського палацу ‒ символу нашого народу, центру багатовікової державності кримських татар.

Вісім років за гратами для кримськотатарського активіста вимагає російський прокурор

Вісім років за гратами для кримськотатарського активіста вимагає російський прокурор

Причиною кількох депортацій ‒ по суті, геноциду ‒ було бажання Російської імперії, а згодом СРСР, очистити Крим від кримських татар і назавжди знищити історію та пам'ять про наш народ.

Кожен кримський татарин вимовляє ці слова, дає клятву й відчуває відповідальність перед майбутнім поколінням за долю своєї нації, за долю своєї Батьківщини.

Народ сам обирає своїх лідерів. Ніщо не зламало волю народу, ніщо не змогло знищити ідентичність, любов до своєї Батьківщини, до своєї землі, що передаються з покоління в покоління. Для кримських татар, як і для багатьох інших народів, поняття "громадянський обов'язок", "патріотизм", "національна гідність" є особливими цінностями.

26 лютого 2014 року кримські татари та інші громадяни України вчергове вийшли з протестом проти загроз територіальній цілісності України й з вимогами притягнути до відповідальності авантюристів від влади та політичних пройдисвітів.

Надалі в період окупації Криму кримські татари спільно з іншими громадянами України, не зважаючи на численні провокації з боку цих сил, викрадення, вбивства, обшуки, арешти, заборону проведення пам'ятних траурних дат, величезні штрафи за найменший прояв активності, не зважаючи на застосування широких репресивних методів, продовжували й продовжують виконувати свій громадянський обов'язок.

Саме ці обставини дратують ці сили, викликають гнів і змушують влаштовувати судилище над невинними людьми.

Понад два роки триває політичний процес, який вже увійшов у історію як "справа 26 лютого". Процес, метою якого, безумовно, є залякати кримських татар, придушити й звести до мінімуму їхню активність щодо захисту своїх прав, підтримки України та світової спільноти, які не визнають незаконну анексію Криму.

Для всіх є очевидним, що жодної кримінальної справи проти Ахтема Чийгоза немає. Інциденти, що мали місце 26 лютого 2014 року на мирному мітингу, оголошеному Меджлісом кримськотатарського народу, спровоковані були особами, які сприяли в подальшій військовій окупації Криму. Тобто судять не тих, хто зрадив, хто мав мету й наміри, спрямовані на зміну територіальної цілісності України, хто згодом викрадав і вбивав людей, незаконно наділяв себе повноваженнями керувати, судити. Судять тих, хто відстоював закони країни, міжнародні норми, правила.

У Криму затримали пенсіонера, який вийшов під суд з плакатом "Путін, наші діти – не терористи"

У Криму затримали пенсіонера, який вийшов під суд з плакатом "Путін, наші діти – не терористи"

Судилище влаштовує країна-загарбник, у якої права на це немає.

У такій ситуації, знаючи всі справжні наміри замовників цього процесу, про жодну об'єктивність і самостійність суду не доводиться говорити.

Мені судилося прийняти цей вирок як вирок для всього кримськотатарського народу ‒ від імені Російської Федерації, яка окупувала мою Батьківщину.

Нагадаємо, слідчі РФ захопили заступника голови Меджлісу кримських татар Ахмета Чийгоза 29 січня 2015 року "за участь у масових заворушеннях" проти анексії Криму Росією. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація