Суперечить зобов’язанням. У МВФ незадоволені законопроектом Порошенка про Антикорупційний суд

Суперечить зобов’язанням. У МВФ незадоволені законопроектом Порошенка про Антикорупційний суд

Фото: УНІАН

Фонд зробив дев'ять системних зауважень.

Міжнародний валютний фонд має дев'ять системних зауважень до законопроекту про Антикорупційний суд авторства президента Петра Порошенка. У МВФ кажуть, що пункти документа суперечать зобов'язанням, які взяла на себе Україна перед міжнародними партнерами.

Про це йдеться в листі голови місії МВФ до України Рона ван Родена до голови Адміністрації президента Ігоря Райніна, пише "Європейська правда". Копії листа також надіслані прем’єр-міністру, голові Верховної Ради, кільком міністрам, представникам уряду та іншим посадовцям.

У листі представник МВФ категорично виключає можливість того, що Фонд погодиться із ухваленням президентського законопроекту про Антикорупційний суд (АКС).

"Подання президентом законопроекту про АКС мало стати кроком у правильному напрямі (у питанні боротьби з корупцією). Однак щодо того проекту, який був поданий 22 грудня, у нас є серйозні застереження, низка його положень не сумісні із зобов’язаннями України за програмою співпраці з МВФ, а також суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії", - говориться у листі.

Лист - на три сторінки, зауваження розбиті на три групи – щодо процедури відбору суддів, щодо положень закону, спрямованих на гальмування створення АКС, а також щодо юрисдикції суду.

"Законопроект створює юридичні можливості для додаткових затримок у створенні Антикорупційного суду. Юрисдикція суду має відповідати юрисдикції НАБУ та САП", - ідеться в листі від МВФ.

Найбільше претензій – до відбору суддів. У МВФ вимагають, щоби в Адміністрації президента виконали рекомендацію Венеціанської комісії й надали представникам міжнародних донорів України в антикорупційних питаннях право блокувати призначення недоброчесних суддів.

"Роль громадської ради міжнародних експертів має бути вирішальною, а не просто дорадчою (як у президентському проекті)... Негативне рішення ради щодо кандидата має бути зобов’язувальним для Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - наполягають у МВФ.

У Фонді хочуть, щоб до складу Ради бути включені не тільки міжнародні організації, а й представники донорів, "відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії".

"Створення та запуск Антикорупційного суду – ключове завдання в українському антикорупційному порядку денному... Однак у поточному вигляді закону про АКС ми не будемо готові його підтримати. МВФ готовий допомогти Адміністрації президента переглянути закон, щоби привести його у відповідність із зобов’язаннями української влади та рекомендаціями Венеціанської комісії", - йдеться у документі.

Більшість рекомендацій МВФ збігаються із претензіями до законопроекту Порошенка українських антикорупційних активістів.

Нагадаємо, Порошенко запевнив, що створення Антикорупційного суду стартує цього року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація