Супрун провела для Разумкова публічний "урок" із медреформи. Хоча він і не просив

Супрун провела для Разумкова публічний "урок" із медреформи. Хоча він і не просив

Фото: УНІАН

Очільниця МОЗ детально описала, що відбувається в медицині й запропонувала купу посилань на "домашнє завдання".

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відреагувала на інтерв'ю лідера партії "Слуга народу", обраного народного депутата й потенційного майбутнього голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, в якому він нарікав на відсутність ремонту в лікарнях у Василькові на Київщині, де він проживає.

"Я був у лікарнях у Василькові, де живу, і це, очевидно, не те, чого хочуть люди, я не бачу помітних результатів цієї реформи", - сказав Разумков "Новому времени".

"Стан лікарень у Василькові — це не наслідок змін, які ми здійснюємо, а причина, чому ми розпочали ці зміни. Така оцінка ситуації в лікарнях багато говорить про обізнаність (майбутнього) спікера (парламенту) щодо того, які є етапи трансформації системи охорони здоров’я, та на яких рівнях вона вже розпочалась, а де ще ні", - зазначила Супрун.

Вона додала, що пропонує включити блок медичних питань під час навчання обраних народних депутатів у Трускавці, проте цього не сталося. Тож вирішила публічно нагадати базові речі щодо поетапності змін у медичній галузі на своїй сторінці у Facebook.

"Для майбутнього спікера розуміти специфіку таких змін вкрай важливо", - наголосила Супрун.

ЩО РОЗПОВІЛА В.О. МІНІСТРА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УЛЯНА СУПРУН ПРО МЕДИЧНУ РЕФОРМУ ОБРАНОМУ НАРДЕПУ ДМИТРУ РАЗУМКОВУ:

У квітні 2018 року розпочалася трансформація первинної медичної допомоги — закладів, де працюють терапевти, сімейні лікарі та педіатри. У багатьох розвинених країнах світу саме на рівні сімейних лікарів вирішуються більшість звернень пацієнтів. Тому зміни на цьому рівні стали початком масштабної трансформації системи.

Що відбулося за цей час:

▪ Пацієнти отримали право вільно обирати свого лікаря. Не прописка або чиновники, а сама людина обирає заклад і лікаря, де вона хоче отримувати допомогу. Вже 28,2 мільйона українців зробили свій вибір. 70% людей, які обрали свого лікаря, задоволені ним.

▪ Лише за рік ми змінили фінансування на первинній ланці медичної допомоги. Запрацював принцип "гроші йдуть за пацієнтами". Тепер медичні заклади отримують кошти за конкретні послуги, які надають пацієнтам. Не за розмір приміщення, кількість ліжок або медперсоналу. Скільки коштів платників податків отримав кожен медзаклад, можна побачити за цим посиланням.

▪ Вперше визначено чіткий та безоплатний перелік послуг, які можна отримати у свого сімейного лікаря, терапевта та педіатра.

▪ Зараз в Україні понад 1200 медичних закладів первинної допомоги, які долучилися до змін, де кожен може вільно обрати лікаря. Їхній перелік та карта є на сайті Національної служби здоров'я України.

▪ Кожен п’ятий заклад, де можна обрати свого лікаря — приватний або лікар-ФОП. Вперше в історії вдалося залучити до трансформації охорони здоров’я приватні заклади. Це не лише ознака довіри приватного сектора до змін, а й стимул для комунальних закладів змінюватися та ставати кращими.

Тут докладно розписано, що саме змінилося на рівні сімейної медицини.

У 2019 році триває підготовка до старту трансформації спеціалізованої допомоги: поліклінік та лікарень (зокрема, у Василькові).

Щоби зміни розпочалися, медичні заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, мають реорганізуватися в комунальні, державні або казенні підприємства, а також бути комп'ютеризованими і підключеними до електронної системи eHealth. До кінця 2019 року, виконавши ці завдання, ці заклади мають укласти договір з державним страховиком — НСЗУ.

Посада голови у Верховній Раді України є дуже відповідальною та потребує здатності добре орієнтуватись у всіх сферах...

Опубліковано Уляна Супрун Понеділок, 19 серпня 2019 р.

Водночас восени цього року разом з державним бюджетом буде ухвалена перша в історії України програма медичних гарантій. До неї увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна медична допомога.

Є ще низка нормативних актів, які розробили МОЗ України та НСЗУ. Ці документи стосуються принципів фінансування та надання медичних послуг за цими напрямами. Їх до кінця року має ухвалити новий уряд.

Зокрема, нові механізми фінансування на спеціалізованому рівні вже відпрацьовуються в пілотних проектах. Більше про результати пілотів тут.

Лише від 2020 року системні зміни розпочнуться на рівні поліклінік та лікарень у всій країні (зокрема, і в закладах Василькова).

Від наступного року українці отримуватимуть чіткий перелік медичних послуг, передбачений програмою медичних гарантій. Це відбуватиметься на всіх рівнях медичної допомоги. Виплати лікарням та поліклінікам будуть здійснюватися за конкретно надану медичну послугу, а не за субвенцією, як це відбувалося раніше. Для пацієнтів ці послуги будуть безоплатними, за них вони вже сплатили зі своїх податків.

Щоби краще орієнтуватися в питаннях трансформації системи охорони здоров’я, раджу переглянути transition book (документ із перехідними настановами), який підготувало МОЗ України. Для цього необхідно декілька годин часу і бажання.

Коли від лідерів політичної партії "Слуга народу" звучать тези про нову якість політики і акцент на ефективності, варто підкріплювати це новою якістю політики і ефективністю.

Пройде зовсім небагато часу і може скластись так, що про велику політичну реформу популярним стане "не бачити помітних результатів".

Між радником Зеленського та Уляною Супрун сталася расова суперечка

Між радником Зеленського та Уляною Супрун сталася расова суперечка

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація