Світова політика тижня: підтримка України, розлючений Трамп та невигідні Росії заяви Цукерберга

Світова політика тижня: підтримка України, розлючений Трамп та невигідні Росії заяви Цукерберга

Фото: twitter/Петро Порошенко

На Генасамблеї ООН обговорювали питання миротворчої місії на Донбасі.

Справжнім полем битви для України цього тижня стали трибуни Генеральної Асамблеї ООН. Найбільший у світі форум зібрав лідерів двох сотень держав. І дав шанс захистити український варіант ідеї про миротворчу місію на Донбасі.

Головний двобій відбувся між делегаціями з Києва і Москви. То ж чи вдалося Україні добитися свого у Нью-Йорку і як впливають на розклад сил інші події тижня, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Наймогутніша організація світу ООН перестала подобатись основним її спонсорам давно. Безсилість у найкритичніші моменти і нездатність відстояти міжнародні норми - потребують реформ. Але поки що альтернативи немає. Тож Україна на найвищому для ООН рівні - Генеральній асамблеї, на яку збирається весь світ, - заявила: один із п'яти постійних членів Ради безпеки, який має право вето і мав би бути головним охоронцем міжнародних законів, сам напав на Україну.

"Ось це – квитки російських військових та офіцерів", - сказав Порошенко й показав документи.

І хоч миротворці не панацея, та відсутність реакції ООН лише мотивує загарбників на подальші злочини проти людяності й права.

"Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Людей викрадають навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція", - сказав Порошенко.

Москва відреагувала ще напередодні і внесла свій план для введення блакитних касок, що є фактично пасткою для України. Бо тільки закріплює неконтрольований українсько-російський кордон, до якого миротворців не допустять. На щастя, справжні наміри Кремля, здається, зрозумілі всім. Путін на Генасамблею вже давно не літає - підтримати його нікому.

Про російські війська, що знову заблукали на чужій території, на Генасамблеї говорять повсякчас. Президент Литви Даля Грібаускайте відверто називає кремлівський режим, що вкрав Крим та захопив Донбас, авторитарним. Та намагається відкрити світові очі на загрозу, яка дуже близько.

"У той час, як триває це засідання, понад 100 тисяч російських військових беруть участь у навчаннях на балтійських кордонах, під назвою "Захід-2017". Кремль відпрацьовує сценарії нападу на своїх сусідів. Вони готують своїх військових до нападу на Захід", - сказала Грібаускайте.

Не менш переконливо говорить про це і президент США Дональд Трамп. Натякаючи на нову вісь зла, що утворилася у світі.

"Необхідно захищати свої країни, їхні інтереси та майбутнє, необхідно відбивати загрози державним суверенітетам - від України до Південнокитайського моря, ми маємо відстоювати повагу до кордонів та повагу до культури і мирної взаємодії", - зазначив Трамп.

Заяви Цукерберга, літаки РФ в Європі та протистояння на Генасамблеї ООН: політичні події тижня

Заяви Цукерберга, літаки РФ в Європі та протистояння на Генасамблеї ООН: політичні події тижня

І поки світ в ООН шукав шляхи до миру, два російські літаки порушили європейські кордони. Два військові Іл-76 залітають у литовське небо. А 100 тисяч російських та білоруських солдатів ведуть боротьбу проти вигаданої НАТОвської країни "Вейшнорія". І програють. Уже відомо про три втрачені літаки та важко пораненого офіцера. На полігоні "Лузький" під Санкт-Петербургом гелікоптер КА-52 випускає ракету в глядачів. Важкопораненими виявилися три журналісти.

Інцидент під наглядом генералів стався напередодні візиту Володимира Путіна. Про бойові втрати перед ним не звітують. За відпрацьованими маневрами кремлівський керманич стежить на самоті. Далі від самовільно стріляючих гелікоптерів. За тренуваннями він спостерігає з Росії. Замість планів приймати навчання разом із президентом Білорусі Лукашенком, який фактично здав в оренду свою територію. Тим самим підтверджуючи чутки про сварку між двома диктаторами. У Європі всерйоз заявляють – Росія розпочала повільну окупацію Білорусі, план якої Кремль почав розробляти ще три роки тому.

Саме тоді, коли почали розгортати світову інформаційну війну. Засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг цього тижня ошелешив новими доказами російської кіберагресії, зокрема, щодо втручання Кремля в американські вибори.

"Ми активно співпрацюємо з урядом США під час розслідування втручання Росії у вибори", - сказав він.

Засновник соціальної мережі повідомив про передачу конгресу США даних про сотні тисяч доларів, які Кремль витрачав роками, на просування своїх ідей у соцмережах. Наприклад, три тисячі проплачених повідомлень повсякчас спливали на сторінках американських виборців, шокуючи їх загрозою від мігрантів та компроматами на Гілларі Клінтон. Такий закид поспішили спростувати у Кремлі. Та Цукерберг, здається, розійшовся не на жарт:

"Ми можемо знайти ще більше доказів... Ми розслідуємо втручання інших держав, включаючи угруповання з Росії та інших країн колишнього СРСР, щоб установити, якими засобам вони користувалися".

І це далеко не всі неприємні новини для режиму Путіна, який так довго експлуатував тему про війни з Америкою, що там нарешті теж у це повірили і створили неурядовий комітет розслідування Росії, маніфест якого озвучив всесвітньовідомий володар "Оскара" Морган Фрімен: "На нас напали. Ми ведемо війну".

Комітет громадських розслідувачів хоче розкласти інформацію для американців по поличках.

"Як колишній КДБшник він використовує свої знання та користується соцмережами", - сказав Фрімен.

Утім Росію нині підозрюють не тільки у введенні віртуальної війни. Бо хтось таки допоміг лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину заволодіти ядерними і ракетними технологіями. Тепер той регулярно пускає ракети і підриває ядерні бомби. Остання взагалі була водневою. Тож ООН уперше з часів "Кузькиної матері" Хрущова чує схожу тональність. Дональд Трамп слів не добирає.

"Якщо ми будемо змушені захищати себе чи своїх союзників, у нас не буде іншого вибору, крім повного знищення Північної Кореї. Те, що робить цей ракетник - самогубство для нього і його режиму", - сказав Трамп.

США посилають свої бомбардувальники до кордонів Північної Кореї. Весь світ погоджується, що Пхеньян вдається до психологічних атак, аби залякати своїх супротивників. Такі самі трюки використовує і Росія. На обіцянки Москви, яка погрожує блокувати резолюції Радбезу ООН про миротворців в Україні, світ готує відповідь. Після своєї зустрічі з Дональдом Трампом український президент Петро Порошенко був задоволеним. Міжнародна підтримка є. І це реальна дипломатична перемога. У США та Європі вже погодилися - не дозволять жонглювати Мінськими домовленостями та поняттями миру. Лишилось тільки впоратися з домашнім завданням усередині країни. Бо хоч Білий дім привітав українське просування в бік реформ, боротьба з корупцією в офіційному повідомленні все ще стоїть дуже високо.

Катерина Шипко

Повʼязані теми:

Наступна публікація