"Там немає ніяких новин": у Луценка відмовилися коментувати оприлюднену переписку з Парнасом

"Там немає ніяких новин": у Луценка відмовилися коментувати оприлюднену переписку з Парнасом

Фото: УНІАН

Оточення колишнього генпрокурора вважає, що все важливе вже сказано.

В оприлюдненому Палатою представників Конгресу Сполучених Штатів Америки листуванні ексгенпрокурора Юрія Луценка відсутня нова інформація. Так ситуацію прокоментувала речниця політика Лариса Сарган, повідомляє Радіо Свобода.

"Там немає ніяких новин, все було відкоментовано вже давно. Просто зараз воно перебуває у формі переписки", – пояснила вона. Та уточнила, що висловлювання Луценка на адресу колишньої посла США в Україні Марі Йованович не містять нічого нового: "Що нового ви там прочитали, те, що не сказав Луценко протягом всього часу, що давав публічні інтерв’ю на каналах, в друкованій пресі?"

Напередодні Палата представників оприлюднила нові свідчення у справі імпічменту президента США Дональда Трампа – цього разу це були свідчення затриманого помічника Руді Джуліані Лева Парнаса. "Парнас підготував рукописні нотатки на канцелярському приладді готелю Ritz-Carlton у Відні, які, мабуть, мають пряме відношення до президентської схеми, спрямованої на те, щоб змусити Україну оголосити про розслідування, корисні для його кампанії з переобрання. Адвокат Парнаса підтвердив, що нотатки були написані його клієнтом", - йдеться у повідомленні розвідувального комітету. На одній із таких нотаток Парнас написав два пункти: "змусити Зеленського повідомити, що справа Байдена буде розслідуватися" та "почати комунікацію із Зеленським без (Пінчука або Коломойського)".

Сам Парнас заявив, що не робив би нічого без згоди адвоката президента Джуліана або самого Трампа. Він також уточнив, що у нього не було підстав або бажання говорити з ким-небудь з українських чиновників. "Він був обізнаний у всіх моїх пересуваннях. Я б нічого не робив без згоди Руді Джуліані або президента США, – сказав він. – Я маю на увазі, що їм нема чого було говорити зі мною. Навіщо колу наближених президента Зеленського, або міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, або п'ятому президенту Петру Порошенку зустрічатися зі мною? Хто я такий? Їм сказали, щоб вони зустрілися зі мною".

На початку травня 2019 року Парнас намагався встановити зв’язок із головою СБУ Іваном Бакановим. Його метою були спроби організувати зустріч Зеленського із особистим адвокатом Трампа Джуліані. За словами Парнаса, віцепрезидент США Майк Пенс скасував свій запланований візит на інавгурацію Володимира Зеленського після того, як Україна відмовилась розпочати розслідування проти колишнього віцепрезидента Джо Байдена. А Трамп скасував візит до Польщі, прикрившись ураганом, хоча насправді хотів таким жестом натиснути на президента Володимира Зеленського.

Луценко просив посприяти звільненню Марі Йованович: нові викриття у справі імпічменту Трампа

Луценко просив посприяти звільненню Марі Йованович: нові викриття у справі імпічменту Трампа

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Повʼязані теми:

Наступна публікація