Таємниці Наливайченка: робота в офшорах та елітні квартири його сім'ї

Таємниці Наливайченка: робота в офшорах  та елітні квартири його сім'ї

Фото: УНІАН

Журналісти дізналися, що дружині Наливайченка подарували квартиру вартістю понад мільйон доларів.

Елітний комплекс "Альпійський" / Фото: Радіо Свобода
Протягом останніх років дружина екс-голови СБУ Валентина Наливайченка Олена отримала у подарунок земельні ділянки та елітну квартиру, а сам він працював у компанії доньки, яка вигравала державні тендери. Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми".

Як виявили журналісти, у 2010 році Олена Наливайченко отримала у подарунок квартиру площею майже в 400 квадратних метрів у столичному елітному комплексі "Альпійський", де вартість одного квадрата становить близько 3000 доларів.

Таким чином, вартість подарованої квартири становить понад мільйон доларів. Водночас, журналістам не вдалося з'ясувати, хто саме зробив цей подарунок.

Крім того, у 2015 році донька Наливайченка Ольга в один день отримала у подарунок 4 земельні ділянки, ще одну отримала його дружина. Загальна площа подарунків – понад 2 га.

605

Цю землю Наливайченкам подарували батьки дружини екс-голови СБУ. Самі вони отримали ділянки ще за часів Ющенка, коли Наливайченко вперше очолив це силове відомство.

При цьому, як показало розслідування, ділянку розміром у 2 га, яку отримав тесть, оцінили за значно нижчою ціною – лише у 24 625 грн. Крім того, йому в обхід закону вдалося отримати дві ділянки з одним цільовим призначенням. Також під час дарування вдалося уникнути державного податку розміром в 5%.

Сам Наливайченко запевнив, що ні він, ні члени його родини, жодні подарунки від сторонніх людей у вигляді нерухомості не отримували.

Крім того, журналісти встановили, що у 2008 році донька екс-глави СБУ Олена разом з його другом Сергієм Носенком заснувала компанію "Смайл Холдинг Україна". Спершу Наливайченко заперечував цей факт, але потім визнав його.

У 2010 році сам екс-глава СБУ влаштувався туди на роботу. Як він стверджує – консультантом з іноземних інвестицій в Україну. У 2011 компанію переписали на британську Smile Hold Limited, яка у свою чергу належить офшору з Белізу з невідомим власником.

І Носенко, і Наливайченко стверджують, що не мають жодного стосунку до власності цією компанією. Тим не менше, сам Наливайченко продовжив працювати у ній і після зміни власника.

При цьому дочірні компанії "Смайл Трейдинг" і "Смайл Сервіс" вигравали багатомільйонні тендери у дочірніх компаній "Нафтогазу" як до, так і після зміни власності. Загалом протягом 2010 – 2012 років сума цих тендерів склала близько 60 млн гривень. Сам же Наливайченко стверджує, що не знав, що компанія належить офшорам.

Повʼязані теми:

Наступна публікація