Темні сторінки з життя депутата Іванісова. Ексвихователь колонії підтвердив його судимість за зґвалтування

Темні сторінки з життя депутата Іванісова. Ексвихователь колонії підтвердив його судимість за зґвалтування

Фото: Роман Іванісов / Facebook

Іванісов називає усе планованою інформаційною атакою.

Колишній вихователь Маріупольської колонії обурений тим, що депутат Роман Іванісов заперечує судимість і факт перебування у колонії за згвалтування, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Вихователь стверджує, що добре пам’ятає засудженого. ТСН вдалося зв’язатися телефоном з цим чоловіком.

"Я в 1996 році я був вихователем Маріупольський виховної колонії. Іванісов прибув до нас у вказаний приблизно час. Я добре його запам'ятав, тому що він був в моєму загоні. Я працював і з його особистою справою і з ним спілкувався. Сидів він за непопулярною 117 і 118 статтями - це "гвалтування" і "згвалтування неприродним шляхом неповнолітньої"", - каже Павло Краморов.

Журналісти ТСН поїхали до Пологівського районного суду на Запоріжжі, де слухали справу. Вона надійно зберігається в архіві. "Це спроба згвалтування у природній формі і зґвлатування у неприродній формі", - каже суддя-спікерка Пологівського районного суду Запорізької області Інна Кацаренко.

Темні сторінки з життя депутата: ТСН провела власне розслідування історії "слуги" Романа Іванісова

Темні сторінки з життя депутата: ТСН провела власне розслідування історії "слуги" Романа Іванісова

У справі детально описано, як восьмикласник Роман Іванісов разом із ще трьома хлопцями зґвалтував місцеву жительку. Спочатку намагався вчинити традиційний акт, а потім схилив її до орального сексу. Іванісова засудили на 3,5 роки. Згодом за клопотанням адвокатів термін зменшили на рік, але його він не відсидів.

"Указом президента України від 29 листопада 1996 року Іванісову Роману Валерійовичу невідбуту частину покарання було замінено на умовну з іспитовим строком два роки", - каже Інна Кацаренко.

Нам вдається отримати телефон жертви того злочину. Вона здивована, а про кар’єрні успіхи свого ґвалтівника дізнається від нас.

Жінка розповідає, що намагалася забути ту історію, кілька разів змінювала місце проживання, бо її цькували сусіди. Вона була повнолітньою, мала дворічну дитину. На неї напали четверо чоловіків, усі молодші за неї, серед них начебто був син тодішнього очільника райдержадміністрації, тож справу неодноразово намагалися зам’яти.

Усе почалося з фотографії, на якій колишній нардеп від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук виклав у мережу реєстраційну картку зі слідчого ізолятора на ім’я Романа Валерійовича Іванісова, якого 1995 року було засудженого за зґвалтування. Не лише ім’я, але й дата народження збігаються з даними народного депутата Романа Іванісова. Він назвав це спланованою інформаційною атакою через антикорупційну діяльність.

У "Слузі народу" запевняють, що на момент обрання робили запит до провоохоронних органів по кожному зі своїх кандидатів у депутати. Отримали відповідь, що Іванісов несудимий. Втім, це свідчить лише про те, що він не має непогашеної судимості. Лідер "Слуги народу" Давид Арахамія каже, що оцифрованого архіва судових рішень того періоду немає. Тож, поки піднімуть папери того часу, домовилися з Іванісовим, що той вийде з фракції і партії.

Нагадаємо, у соцмережах з'явилася інформація, що Іванісов раніше судимий за зґвалтування неповнолітньої. Начебто у 1995 році його заарештували у Запорізькій області. Згідно оприлюдненим даним, за рік суд відправив чоловіка за ґрати на 3 роки та 6 місяців, а потім зменшив строк.

Інформацію підтвердила низка ЗМІ із посиланням на джерела в правоохоронних органах. Водночас офіційного підтвердження цьому досі немає. Так, Генпрокурор Руслан Рябошапка сказав, що в Іванісова ніби є погашена судимість. Втім пізніше в пресслужбі Генпрокуратурі зробили уточнення і спростували заяву Рябошапки. Там наголосили, що перевірка досі триває.

Сам Роман Іванісов цю інформацію назвав фейком. Він вже заявив, що на час розслідування призупиняє членство у фракції "Слуга народу". Далі варіантів два: або доведуть, що він не був засуджений за зґвалтування неповнолітньої, і він повернеться у партію, або ж факт підтвердиться - тоді фракція наполягатиме, щоб Іванісов склав мандат.

Як пояснив голова фракції "Слуга народу" перевірка триває так довго, адже можливий злочин був скоєний давно, і відомості про нього зберігаються на папері. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація