Тенюх звинуватив екс-начальника Генштабу у схиленні українських військових до зради на користь РФ

Тенюх звинуватив екс-начальника Генштабу у схиленні українських військових до зради на користь РФ

Фото: УНІАН

Адмірал розповів, що Ільїн скасував наказ про приведення ВМС у Криму до повної бойової готовності 2014 року.

Колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Юрій Ільїн почав співпрацювати з Росією у лютому 2014 року і схиляв українських військових до зради.

Про це заявив колишній виконувач обов'язків міністра оборони, екс-командувач ВМС, адмірал Ігор Тенюх під час допиту в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду позбавленого звання президента України Віктора Януковича, пише "Українська правда".

"Ільїн тоді тричі схиляв до зради начальника Академії Військово-морських сил Гончаренка, щоб він перейшов на бік Росії. Це офіційно. Після десятих чисел. Я відповідаю за свої слова", - сказав він.

За словами Тенюха, коли його 27 лютого 2014 року було призначено на посаду тимчасового міністра оборони, він віддав наказ, щоб армія була приведена в повну бойову готовність. Тоді ж він дізнався, що вранці 20 лютого ВМС у Криму було приведено в повну бойову готовність, а вже ввечері тодішній начальник Генштабу Ільїн скасував цей наказ.

До того ж адмірал зазначив, що процес "здачі Криму" Росії почався 2010 року, коли президентом України став Віктор Янукович. Тоді відбулася кадрова зачистка, скорочення чисельності флоту, розформування військових комісаріатів, укомплектування ВМС контрактниками-мешканцями Криму. Зокрема, військовий наголосив, що його також звільнили з посади командувача ВМС безпідставно та без жодних пояснень.

"Мені міністр оборони Єжель телефоном єдине, що сказав: "Ти не будеш командувачем". А за даними моїх джерел, їм тоді прийшла вказівка з Кремля: "Убрать этого бандеровца", - резюмував Тенюх.

Нагадаємо, раніше екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко розповів про зраду СБУ у Криму 2014 року і відмову розблокувати парламент півострова. Він розказав, скільки офіцерів лишилися вірними присязі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація