Теплий прийом і скандальна заява в Раді. Як президент Ізраїлю звинуватив ОУН у вбивстві євреїв

Виступ Рівліна розкритикували у соцмережах. 

Вчора, 27 вересня, президент Ізраїлю Реувен Рівлін прибув з офіційним візитом до Києва і виступив зі скандальною заявою у сесійній залі Верховної Ради.

Рівліна та його дружину Нехаму із посмішками та обіймами зустрічали  президент Петро Порошенко та перша леді України. Ізраїльські гості пройшлися червоним хідником через стрункі ряди почесної варти. Під час виконання державних гімнів давали салют - артилерійські залпи було чути в усьому центрі Києва.

Під час візиту Рівліна був запланований його виступ у Верховній Раді, тому ізраїльський лідер взяв слово з трибуни парламенту. Його заява спантеличила багатьох політиків - Рівлін звинуватив українців і Організацію українських націоналістів (ОУН) у масових вбивствах і переслідуванні євреїв під час Другої світової війни.

"Близько 1,5 млн євреїв було вбито на території сучасної України під час Другої світової війни у Бабиному Яру та багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували у братські могили. Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися з євреїв, вбивали їх та в багатьох випадках видавали німцям", - сказав Реувен Рівлін.

Президент Ізраїлю зазначив, що були і ті, хто допомагав євреям, але, за його словами, "більшість мовчала".

Під час його виступу українські політики та урядовці не змогли приховати подиву та змінилися на обличчі. Згодом на Рівліна обрушився шквал критики. Так, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович наголосив, що ізраїльський президент повторює радянські міфи.

Різко відреагував на заяву Рівліна і голова ОУН Богдан Червак. Слова глави Ізраїлю він назвав "плювком в душу українцям".

Перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко висловила думку, що Рівлін дав некоректні і недипломатичні оцінки сторінкам української історії.

Президента Ізраїлю в Києві зустрічали з салютом й особливими почестями

Президента Ізраїлю в Києві зустрічали з салютом й особливими почестями

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація