Transparency International: влада України через Шокіна хоче "приручити" антикорупційний блок

Transparency International: влада України через Шокіна хоче "приручити" антикорупційний блок

Transparency International прокоментувала дії Шокіна / Фото: УНІАН

Правозахисники констатують, що генпрокурор намагається узалежнити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Перші особи держави через генпрокурора Віктора Шокіна намагаються встановити особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, аби змусити їх працювати у власних інтересах.

У цьому переконують правозахисники організації Transparency International Україна.

Представники правління ТІ констатують, що Шокін намагається максимально узалежнити новостворену Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. 

"Для цього пан Шокін делегував у комісію з формування прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового. Усі ці особи за часів режиму екс-президента Віктора Януковича тривалий час працювали на високих посадах в органах прокуратури. Сумніви щодо спроможності цих осіб обрати дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет з питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість та медіа", - наголошують правозахисники. 

Водночас, у Transparency International нагадали, що у випадку провалу запуску реально незалежних антикорупційних органів до кінця цього року, ЄС гарантовано відмовить Україні у безвізовому режимі, що прямо передбачено планом дій з візової лібералізації з ЄС. 

"На думку правління Transparency International Україна, спроби пана Шокіна створити маріонетковий антикорупційний орган свідчать про його вперте небажання проводити будь-які реформи як всередині прокуратури, так і в сфері протидії корупції. Більше того, ТІ Україна констатує, що саме з відома генпрокурора та перших осіб країни зараз ведеться спрямована кампанія із дискредитації представників реформаторського крила генеральної прокуратури", - наголошують правозахисники. 

У Transparency International також звертають увагу, що проти цих осіб вже з'явилася низка замовних публікацій та псевдорозслідувань, які нібито доводять їх зв'язки з корупційними кланами та російським істеблішментом. Фігурантами цих статей, зокрема, вказують і Transparency International та членів її правління, асоційованих із відомою юридичною компанією Arzinger, яка вже публічно спростувала закиди на свою адресу. 

"Правління Transparency International Україна переконане, що подібні атаки на організацію, її партнерів та реформаторів у владі спричинені лише одним – бажанням "елітних" корупціонерів перетворити нові антикорупційні інституції на "ручних мавпочок", - резюмували в правозахисній організації.

Нагадаємо, що раніше стало відомо, що МЗС має конфлікт із генпрокурором. Шокін оголосив війну МЗС й безвізовому режимуЗгодом МЗС підтвердили, що Шокін надсилав до них лист із погрозами порушити кримінальне провадження проти посадовців відомства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація